MAP: Ännu ett nytt koncept inom poker
avInnovationerna inom poker har duggat tätt det senaste årtiondet. Det har varit allt från kortlekar med annan sammansättning än de vanliga 52 korten, som California Hold’em…
https://bloggar.aftonbladet.se/superbloggen/2014/10/nya-grepp-och-innovationer-inom-poker/
… till mitt egenuppfunna format för heads-up och som inte är beroende av exakt 8/16/32/64 etc deltagare:
https://bloggar.aftonbladet.se/superbloggen/2013/03/framtiden-for-heads-up/
En nyhet denna sommar har varit ”Multi Action Poker”, förkortat MAP. Filosofin bakom detta nya koncept torde vara välbekant för varje onlinegrinder: du får spela flera olika händer på samma gång… men nu live. Faktum är att du i MAP spelar två givar samtidigt, live, vid samma bord, med två dealers som sitter mittemot varandra!
”Multi Action Poker lets you always be involved”, säger amerikanen Tim Frazin som uppfunnit konceptet och hittills licensierat ut det till Isle Casino Racing Pompano Park nära Fort Lauderdale i Florida.
Som grundformat spelas MAP åttahandat, och alltså med två dealers vid samma bord som sitter mittemot varandra. Varje spelare får två uppsättningar hålkort, och så spelas dessa oberoende av varandra. Det må låta förvirrande – och är det säkert också den första halvtimmen eller så – men allt har färgkodats för att minska förvirringen: kortlekarna är olika varandra, både på fram- och baksidorna; markerna har också färgkodats i två olika scheman; och framför varje spelare finns två fält i olika färger, så att de olika hålkorten och markerhögarna hålls åtskilda. Dessutom är platserna klart och tydligt numrerade, så att en dealer kan säga till exempel ”Seat 3 Blue, it is your turn to act” när det är dags.
Självfallet blir ”rytmen” i de olika givarna åtskilda, eftersom olika saker händer: när vinnaren på den blå sidan precis rakar hem sina marker, kan därför floppen just ha lagts upp på den gula sidan. Och, framhåller Tim Franzin, inget säger att det måste spelas samma pokervariant på de två ”halvorna” av bordet – i stället kan det mycket väl liras hold’em på ena sidan och sjukorts stöt på den andra.
Revolutionerande nytänkande, eller en meningslös kortlivad fluga? Tiden får utvisa vilket, och du hittar mera information här:
… men varför inte under tiden låta denna variant få en provsväng i ditt eget homegame, efter lämpliga förberedelser?