Startsida / Inlägg

Framtidens livepokerspelare, revisited

av Dan Glimne

För två och ett halvt år sedan, i kölvattnet på botskandalen på Svenska Spels pokersajt, fann jag mig föranledd att spekulera i hur de pågående tekniska framstegen skulle ”förbättra” framtidens livepokerspelare:

https://bloggar.aftonbladet.se/superbloggen/2013/04/och-framtidens-livepokerspelare-da/

… och kommenterade att ”all denna teknik som redan finns, all denna militära och civila forskning som just nu pågår kommer någonstans, någon gång att spilla över in på pokerns område” samt avrundade med dessa ord:

Inför en sådan ”förstärkt” motståndare vid pokerbordet skulle du säkert känna samma egendomliga känslor som neandertalarna en gång måste ha upplevt, den första gången de såg cro magnon-människorna komma vandrande in i dalen med sina högre pannor, bättre byggda kroppar och överlägsna teknologi.

Kanske minns du också mitt inlägg om den japanska roboten som är oslagbar i sten-sax-och-påse?

https://bloggar.aftonbladet.se/superbloggen/2012/07/den-oslagbara-spelmaskinen/

Nu, visar det sig, har framtiden kommit ännu närmare än vad jag då spekulerade i. Det Kalifornien-baserade företaget Emotient, som en gång började som ett forskningsprojekt vid Machine Perception Lab underställt University of California i San Diego, har tagit fram vad som är det allra nyaste inom ”facial emotion analysis software”.

EMOTIENT LAB

De gör dessutom redan goda affärer genom att erbjuda sina tjänster vad gäller att i utvärdera presumtiva kunders ”ofiltrerade känsloreaktioner” på annonser, innehåll, produkter, kundtjänster och säljinteraktioner. Eller med andra ord: får en webbkamera studera kundens/testpersonens ansikte, i laboratoriemiljö eller ute i verkliga livet, kommer mjukvaran att obarmhärtigt avslöja de sanna reaktionerna oavsett om han eller hon försöker förställa sig eller hålla någon form av pokeransikte! För att citera från företagets hemsida:

Emotion analysis […] will lead to a quantum leap in customer understanding and emotion-aware computing.

EMOTIENT FACES

Tekniken kan dessutom användas inom t.ex. medicinsk diagnos, och Emotient har nyligen redan beviljats patent på sin revolutionerande produkt – läs mera här:

http://www.prnewswire.com/news-releases/emotient-granted-patent-to-automate-facial-expression-analytics-300087072.html

Lägg märke till detta faktum: ditt ansikte säger mer om dina sanna känslor än vad du någonsin tror, vet vi nu genom framstegen inom datorbaserad analys, och detta hur mycket du än försöker kontrollera din muskulatur och dina ögonrörelser. Är du under observation av en kombination av kamera, Emotients mjukvara (med namnet Facet) och några terabyte med ”computing power”, är denna långt, långt effektivare än en lögndetektor och du kommer helt enkelt inte undan – det framhåller företaget triumferande i sin marknadsföring. ”Micro expressions”, de subtilaste av muskelrörelser och signaler som bara flimrar förbi i ditt ansikte under någon tiondels sekund t.ex. när du sneglar på dina hålkort… inget sådant undgår mjukvaran.

EMOTIENT GOOGLE GLASSES

Ansiktsidentifiering, ”facial recognition”, har redan varit ett hett omdiskuterat ämne i flera år, och används redan av olika säkerhetstjänster. (För några år sedan högg polisen på Hongkongs flygplats en känd ung svensk pokerspelare, när övervakningsutrustningen ansåg att han var alltför lik en efterspanad terrorist; tack och lov kunde missförståndet klaras upp via ett enkelt förhör.) När Google lanserade sina Google Glass Headsets för några år sedan var teknologin som skräddarsydd för just detta ändamål. Mycket riktigt dröjde det inte länge förrän en riktig ”killer app” dök upp på marknaden: NameTag, med vars hjälp du så snart du träffade på en person kunde ta en bild av denna, och sedan låta appen leta upp information på nätet om huruvida hen var en Star Wars-nörd som du, eller en framstående botaniker, eller en dömd sexförbrytare.

”Don’t be a stranger”, för att citera NameTags slogan.

I slutändan bestämde sig Google för att inte distribuera facial recognition-relaterad mjukvara via sin plattform. Många har dock oroat sig för huruvida det är ett förbud som kommer att erodera bort i tysthet snart – och om någon av Googles konkurrenter skulle lansera liknande glasögon men med sådan mjukvara, kommer då Google att vika sig och genast erbjuda liknande tjänster?

EMOTIENT SOLGLASÖGON

Och osökt är jag då inne på framtidens livepokerspelare och den teknologi de kommer att använda sig av. Hur skulle du stå dig mot en person vid bordet som under partiet har Google-glasögon eller något ännu kraftfullare inzoomade på dig, och vilka står i trådlös förbindelse med tonvis med datorkraft samt sedan via hörlurar eller text uppspeglad på insidan av glasögonen diskret serverar upp informationen hon bluffar när Facet obarmhärtigt avslöjar dig?

Cro magnon-människorna har redan skymtats vid ingången till dalen – och vi neandertalare har all anledning att känna oss illa till mods.

byline
 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB