Startsida / Inlägg

Ett svenskt hasardspelsmuseum?

av Dan Glimne

I går, över en salladslunch på Medelhavsmuseet inne i Stockholm, träffade jag Joakim Rönngren som är kommunikationschef på Lotteriinspektionen och vi samtalade om ett intressant tilltänkt projekt: ett svenskt hasardspelsmuseum.

Faktum är att det finns ett antal gamblingmuseer här och var i världen: till exempel i Virginia City i Nevada…

GAMBLING MUSEUM NEVADA GAMBLING MUSEUM NEVADA 2

… i Newport i Kentucky…

GAMBLING MUSEUM KENTUCKY 2 GAMBLING MUSEUM KENTUCKY

… i Sacramento i Kalifornien, där man har förvandlat vad som en gång var en ökänd kinesisk spelhåla, från 1910-talet och in på 1950-talet, till ett gamblingmuseum…

GAMBLING MUSEUM DAI LOY GAMBLING MUSEUM DAI LOY 2

… och till och med i Sydney i Australien finns numera ett gamblingmuseum:

GAMBLING MUSEUM AUSTRALIEN 2

Tanken på ett svenskt hasardspelsmuseum, och därmed en exposé över svenskt spelande om pengar genom tiderna, är faktiskt tilltalande; och Joakim Rönngren och jag diskuterar lite preliminärt upplägget och varifrån man skulle kunna hämta utställningsföremål. I Svenska Spels respektive LI:s och ATG:s arkiv vet vi att en hel del godsaker inklusive affischer och annat finns att hämta; polisens samlingar av beslagtagna föremål spekulerar vi också i; och visst har väl internationella företag som Unibet, Knutssonbolagen, Cherry, Ladbrokes, Bet365 och ett antal andra sådant som varit avsett för den svenska marknaden och skulle kunna placeras i montrar, eller inom glas och ram? För att inte tala om vad en finkamning av institutioner som Nordiska museet och Historiska museet osv skulle kunna resultera i – och jo, ett och annat har jag väl själv i de egna gömmorna. Han och jag blir allt mer entusiastiska inför uppgiften.

Kanske även du själv kan tipsa mig om personer som hemma sparat ett och annat intressant – marker, skyltar och askfat från gamla svenska svartklubbar, för att bara nämna några tänkbara exempel – från den tiden de måhända var verksamma i branschen, och nu kan tänkas vara villiga till en donation, eller till att göra affär?

Nej, ett svenskt hasardspelsmuseum är inget som öppnas i morgon, eller ens i övermorgon; i stället är Rönngren och jag, samt en liten handfull andra intressenter och pådrivare av projektet, mera realistiska och siktar måhända på invigning år 2019; lagom kanske till att vi samtidigt får en uppdaterad spellagstiftning som då träder i kraft. Och så gäller det att fundera på lämpliga lokaler, och att få ihop en budget med statens och myndigheternas nådiga godkännande… all anledning att med tiden återkomma i ärendet, alltså!

byline

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB