Tre annorlunda kortlekar
avKortleken är, som få andra ting av människans hand och snille, ett världskulturarv. Det är därför inte förvånande att såväl konstnärer – Salvador Dalí, Ditha Moser, Hans Arnold, Ferenc Pinter osv osv – som andra kreativa personer fascinerats av deras inneboende symbolik, och velat uttolka korten på eget sätt…
Vad sägs till exempel om ovanstående kortlek, uppenbarligen med en liten ironisk släng åt datorprogrammerandets jargong? 🙂
På 1980-talet publicerades denna annorlunda kortlek, med namnet Links ist Trumpf (”Vänster är trumf”) av det socialistiskt inspirerade tyska förlaget Neue Kritik. Här har svitmärkena bytts ut mot knutna nävar, svarta fanor, röda stjärnor och så förstås hammaren och skäran, förutom att man på de klädda korten paraderar upp de sedvanliga kommunistkoryféerna som Lenin, Guevara, Marx osv. Kanske onödigt att tillägga att bäst-före-datum på ovanstående kortlek blev den 9 november 1989… hur som helst ett kul inslag i min samling – eller vad säger du, ”byling”? 😉
Åter andra personer har skapat otaliga nya utformningar av spelkorten, för att därigenom ge dem modifierade och utvidgade användningsområden. Ovanstående kortlek med namnet Double är även den tysk, publicerad 1996 av F.X. Schmid – och med den får spelaren som spelar ut ett av dessa kort bestämma vilken ända av det som ska gälla!
Den kortleken skulle onekligen medföra många överraskande vändningar vid pokerbordet, i takt med att flopp, turn och river läggs upp… för att inte tala om hur flexibel den skulle vara i ett parti high-low!