Startsida / Inlägg

USA:s största lotteriskandal?

av Dan Glimne
CHICAGO TRIBUNE

Så var det dags igen… för ett rykande färskt och inte-så-litet inside job i lotteribranschen som nu har avslöjats:

http://www.chicagotribune.com/news/nationworld/ct-lottery-jackpot-fixing-investigation-20151218-story.html

Det är inte någon långsökt gissning att någon, någonstans, redan nu börjat fila på filmrättigheterna – men vad är det då som hänt?

Jo, Eddie Tipton, den tidigare chefen för säkerhetsavdelningen vid Multi-State Lottery Association i USA, har dömts för bedrägeri i samband med ”fixning” av en jackpottdragning i Des Moines i Iowa; men åklagarmyndigheten anser att han, och ett antal medbrottslingar, ligger bakom betydligt flera likadana fixningar i andra delstater.

I Oklahoma, Colorado och Wisconsin har det redan bekräftats att närmare motsvarande 70 miljoner kronor i form av lotterivinster betalats ut till personer som påstås ha kopplingar till Tipton, och nu utsträcks undersökningen till att omfatta praktiskt taget hela USA. Som Iowas chefsåklagare Thomas H. Miller drastiskt formulerat det i intervjuer: ”Hittar man en kackerlacka, nödgas man anta att det finns hundra till som man inte har hittat.”

Och här är problemet, som sänder rysningar längs ryggraden hos lotteriansvariga tjänstemän och chefer över hela nationen: fixningarna gäller manipulation av den mjukvara som förmodas dra slumpmässigt valda nummer – och hela trettiosju (37) delstater och territorier förlitar sig på slumpgeneratorer från just organisationen Multi-State Lottery Association som är baserad i Iowa. Det kan alltså bli ett synnerligen explosivt resultat av de förundersökningar som nu pågår, med tanke på dessa delstater och territorier drar in motsvarande över 160 miljarder kronor i intäkter årligen. Att förlora förtroendet hos den spelande allmänheten vore en katastrof, och i efterdyningarna väntar säkert rättegångar som kommer att pågå i åratal.

LOTTOSKANDAL

Tipton själv har inledningsvis dömts till 10 års fängelse men är just nu på fri fot efter att ha överklagat när det gäller Iowajackpotten på 16,5 miljoner dollar. Andra åtalspunkter gäller brottsligt förfarande och pengatvätt. Dessutom granskas Tiptons bror Tommy, samt hans bäste vän Robert Rhodes som är bosatt i Texas – och äger mjukvaruföretaget Systems Evolution i Houston.

Jag har här i Superbloggen tidigare skrivit om spelskandaler där det är personer i ledande befattningar som missbrukat sin ställning, som här t.ex. när det gällt Sydafrikas motsvarighet till Lotteriinspektionen:

https://bloggar.aftonbladet.se/superbloggen/2014/12/quis-custodiet-ipsos-custodes/

Det ska bli intressant att se var någonstans denna amerikanska ”affär” slutar, och vilken omfattning den haft; frågan är om man inte borde spänna fast säkerhetsbältet redan nu.

byline
 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB