Startsida / Inlägg

Global Poker League

av Erik Rosenberg

Alex Dreyfus är en av pokervärldens stora visionärer, och har den gemytliga förmågan att verkligen utstråla att han brinner för spelet. Fransmannen har aldrig stuckit under stol med att han är affärsman och inte pokerspelare, men det skadar inte att i alla fall ha imagen att man verkligen är genuint intresserad av den värld man verkar i, och de utövare man rör sig kring. Som en bisats kan sägas att detta är något marknadsfolket kring Amayabossen David Baazov verkligen skulle ta till sig.

Efter att först ha förvärvat Global Poker Index och sedan Hendon Mob tog Dreyfus över European Poker Award och grundade därefter American Poker Awards. Under ett relativt kort tidspann på ett par år har han positionerat sig som en av livepokerns verkliga maktfaktorer, med tanke på hans nya giv har jag svårt att se att något av detta skulle vara en slump. Istället är det en rak strategisk linje mot Global Poker League.

GPL

Alex Dreyfus vision sjösätts inom kort, och är i korthet en proffsliga för livepoker. Tolv lag fördelade på en amerikansk och en europeisk / asiatisk division slåss om en säsongstitel, enligt modellen för andra amerikanska proffsligor som NHL, NBA och NFL. Lagnamnen och emblemen följer till och med det givna mönstret; Berlin Bears, Paris Aviators och Las Vegas Moneymakers. Varje lag består av en på förhand utsett lagledare, tre draftade spelare och ett wildcard. Draften sker i slutet av februari i samband med American Poker Awards, och tillgängliga spelare är de från topp 1000 på rankinglistan Global Poker Index som optat in. Alltså de som aktivt fyllt i ett formulär för att visa sin tillgänglighet. Femton svenskar finns i skrivande stund på den listan, och det är merparten av de som vi i pokermedia främst namedroppar när det kommer till EPT-turneringar; Martin Jacobson, Anton Wigg, Michael Tureniec, Robin Ylitalo och ett tiotal till. När draften är över får varje lag välja ett wildcard, som i praktiken kan vara vilken profil eller spelare som helst. Från Viktor Blom till dig eller mig, eller varför inte en celebritet utanför pokervärlden av något slag för att öka chansen till spons?

Under ett antal veckor spelas ett antal liveturneringar inför publik, och så småningom koras ett mästarlag och prispengar delas ut. Sen börjar man om med ny draft och ny säsong. Det är Global Poker League i korthet, och möjligen något förenklat.

Jag gillar idén, och jag gillar verkligen Alex Dreyfus både som person och visionär. Han är bra på att förpacka sina projekt och sälja in dem till bransch och media, och jag gillar tanke på att ”hotta upp” spelet lite; för mig som medianisse finns en tydlig dramaturgi jag kan skriva om här. Det finns dock två saker som oroar mig en smula med projektet; jag har mailat ut frågan till samtliga svenska spelare som är tillgängliga för att vara draftbara, och endast ett fåtal av dem hade någon riktig koll på vad detta var. Ett flertal av dem hade inte ens hört talas om Global Poker League. Jag är rädd att man lagt för mycket krut på att övertyga branschen, och för lite på att övertyga spelarkollektivet.

Mitt andra aber är att man inte kommer att kunna monetisera på detta tillräckligt. Även om media tar upp tråden och skriver om det, och man faktiskt har ekonomiska backare idag är det ingen självklart garanti för att det kommer att finnas någon given intäktskälla i detta. Hittar man inte sponsorer och annat pengainflöde hjälper det inte vad media och railare tycker.

Kommer pengarna in och det blir en prestige bland merparten av elitspelarna att vara med kommer Global Poker League att lyckas. Svårare än så är det inte.

erik_24bit
 • Tjänstgörande sportredaktör: Jörgen Källström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB