Och sen då? eller Tre veckor med Windows Phone

Precis som på Aftonbladets IT-avdelning domineras världen idag av iPhone och Android-telefoner. I skymundan försöker Microsoft skaffa sig marknadsandelar genom sitt Windows Phone (WP). På avdelningen har vi haft relativt dålig koll på denna plattform vilket ledde till att jag tittade närmare på denna plattform. Vi behöver få en generell känsla för WP och hur vi ska förhålla oss till plattformen.

Under tre (långa) veckor körde jag WP 7.5 i en Nokia Lumia 800. När detta skrivs har de nya WP 8-lurarna börjat skeppas ut och 8:an har tagits emot ganska bra av kritikerna. Det är bra att ha i åtanke då man läser detta – en del har förmodligen blivit bättre.

Jag har själv kört Android sedan första telefonen dök upp i Sverige under 2009. Under 2 år har jag också haft iPhone som jobbtelefon och har bra koll på den plattformen. Jag har aldrig använt WP ordentligt men har alltid tyckt att det ser rätt bra ut och hört gott om det. Så mina förväntningar var ganska höga.

Det är kul att Microsoft försöker göra något unikt och nytt. iOS och Android bygger ju på samma tanke – ett antal “skrivbord” med ikoner på ala klassiskt operativsystem för datorer. WP bygger på en lista med alla program samt det som de kallar för brickor som finns i den första vyn som möter en. Dessa brickor är levande i den bemärkelse att de kan uppdateras med information, exempelvis räkna upp missade samtal och sms, berätta om Twitter-omnämnanden och man ökat sin följarskara. Galleri-brickan bläddrar mellan bilderna och från och med WP 8 ska man kunna ha en bricka för en viss person med all information rörande den kontakten: missade samtal, sms, WhatsApp-meddelande mm.  Jag gillar det. Eller i alla fall tanken med det. För det blir ganska statiskt ändå. Man kan bara ändra ordningen på brickorna men inte bestämma storleken (vilket är en fin nyhet i WP 8). Alla brickor är inte dynamiska med informationen utan fungerar egentligen bara som en genväg. Och man kan bara ha en (1) sida med brickor. Så om man har många appar med brickor man inte kan ändra storleken på tenderar det att bli en väldigt lång sida med brickor. Och det sätter lite fingret på min känsla av WP 7.5 – vad händer sen? Det finns inget djup i systemet, på samma sätt som i Android och iOS. Där kan man ha många olika skrivbord och det finns mappar, dessa två funktioner gör det mycket enklare att organisera saker i sin telefon. I Android finns widgets, som på vissa sätt påminner om WP:s brickor men som utvecklare har man fler möjligheter med widgets – exempelvis interaktion med användaren. iOS har endast egentillverkade widgets i sin notifikationsrullgardin och en siffra på sina ikoner om applikationen vill säga att du missat något men på denna punkt ligger nog iOS egentligen sist. Det blir intressant att se hur Apple det kommer göra med detta.

Det märks att WP, som det ser ut och fungerar nu, är en relativt ung plattform. Apple och Google har redan varit här och har hunnit springa flera varv vilket gör att deras system är stabilare, djupare och bättre. Det har redan ställt sig frågan: ok, vad händer nu? flera gånger och skapat breda och stora plattformar.

Även på appfronten ligger WP i lä. Trots att jag hittade appar för svenska dagstidningar, sociala medier och SL-trafiken så saknade jag appar som Instagram och Runkeeper som jag använder mycket. Utbudet är generellt ganska skralt. Sommaren 2012 fanns ca 100 000 appar i deras appbutik, att jämföras med Android och iOS som några månader senare gick över 700 000 appar i respektive appbutik.

Det är en tuff marknad att slå sig in på och jag tror att de är sent ute. I september 2012 hade de endast 3.5 % av marknaden för sålda smarta telefoner. Det är inte särkilt många som prioriterar plattformen när man ska försöka etablera sig på app-marknaden. Att Microsoft själva får göra en Facebook-app i frånvaron av en officiell säger väldigt mycket om deras position idag.

Det som talar för Microsoft är ändå att de bygger något helt unikt. Det är en annan grundtanke än övriga plattformar. De har också en stor fördel med att många använder Windows på sina datorer och att många företag använder sig av Office-produkter och Exchange-system. En snygg integration med dessa kan få företag, men även privatpersoner, att använda WP. Apple är ju idag överlägset i att skapa en helhet och enhet i det digitala hemmet men där har Microsoft fortfarande en chans med tanke på PC, XBOX och WP. De måste nog ta den chansen.


A Holistic View on Developer Productivity

What does developer productivity mean, really? Is it churning out more code or less code? Is it to have less bugs in production or shipping code more often? Is it doing a lot of things or just one thing? Let’s think about this for a moment. I believe developer productivity is about getting more things […]


Improving the usability of Aftonbladet Video-clip pages

We have recently started the process of improving the usability of video-clip pages. In order to get an idea of where Aftonbladet stands compared to other world-class online video/news providers, we conducted an online test answered by 110 visitors of Aftonbladet TV. In this test we compared their perception of an Aftonbladet TV video-clip page […]


Schibsted’s 1st iOS Deployment Meet-up

Schibsted’s 1st iOS Deployment Meet-up Thursday, 28th of April 2016: getting to know each other, guests arrive Friday, 29th of April 2016: the meet-up date We here at Aftonbladet had been planning on having a meet-up with iOS developers across various Schibsted companies for many months. We had a range of topics in mind for […]


Hackday: The Future of Storytelling is social, engaging and rewarding

We gathered students, journalists, developers and designers to get together and conceptualize something new for the news industry. This was our first organized hack event – The Future of Storytelling Hack. The hack was a team-based, news-media-focused prototyping and experimentation event within storytelling over two days at Kungsbrohuset, Schibsted and Aftonbladets headquarter in Stockholm. A good story used to […]