En vecka med Apple Watch

Att utveckla en app för Apple Watch utan tillgång till en riktig klocka har sina utmaningar. Det fick vi erfara när vi ville göra Aftonbladets journalistik tillgänglig på handleden, i tid till Apples internationella release av klockan den 24 april. Hur det gick? Döm själv om du lyckats få tag på en klocka, men låt mig säga så här: en uppdatering är på gång.

Efter mycket jagande så lyckades vi få tag på ett par klockor, några dagar efter releasen. Det var inte helt enkelt då Sverige inte tillhör de 10 länder som klockan officiellt har släppts i och   i där den har släppts sålde den slut direkt. Vi fick betala lite av ett ockerpris, men det fick det vara värt för att kunna prova vår app på riktigt. I det här inlägget tänkte jag dock fokusera på själva klockan, som varit min följeslagare den senaste veckan.

Den Apple Watch vi fick tag på var sportmodellen med plastarmband och så värst stilig är den väl inte. Den är ganska tjock och eftersom displayen oftast är svart, för att spara batteri, funkar den inte toppen som modeaccessoar. Lyfter man handleden eller rör på glaset så tänds den dock upp och är fin att se på.

 

Knack på vristen

När klockan vill påkalla din uppmärksamhet får du ett tydligt knack på handleden. Det känns distinkt men ändå diskret. Klockan knackar på t ex när du får ett push-meddelande eller en kalenderpåminnelse. Push-meddelanden känns som ett av huvudnummren för klockan och det funkar bra att ta till sig informationen på det här sättet. Om klockan är parkopplad med telefonen och telefonen är låst så kommer pusharna till klockan och därifrån kan man öppna den tillhörande Apple Watch-appen om en sådan finns. Man kan givetvis även öppna apparna från hemskärmen.

 

Navigation att vänja sig vid

Att navigera på en Apple Watch tar ett tag att vänja sig vid. Förutom touch-skärmen finns bara en enda knapp och en “digital krona”. Att vrida på kronan för att skrolla känns intuitivt men resten får man helt enkelt vänja sig vid; klicka på kronan för att växla mellan “watch face” – alltså att visa urtavlan – och hemskärmen med alla appar. Dubbelklicka för att växla mellan de två senast använda apparna. Knappen tar dig till en skärm som visar dina favoritkontakter och härifrån kan du ringa dem, skicka meddelanden eller om mottagaren också har en Apple Watch, rita en bild eller skicka dina hjärtslag. Gulligt.

Från urtavlan kan man swipa uppåt för att komma till “Glances” (mer om detta senare) eller neråt för att se sina notifikationer. En ny typ av interaktion är “Force touch” – helt enkelt att man trycker till rejält på klockans skärm. Detta öppnar en kontextberoende meny i aktuell app. I iTunes appen öppnar den t ex en meny där du kan välja att spela upp med AirPlay eller att blanda/repetera låtar mm.

Då det av förklarliga skäl är något begränsat med inmatningsmöjligheter på klockan så är det i många fall diktering som gäller. Det funkar hyfsat och svenska tolkas korrekt. Siri funkar av någon anledning inte på svenska i klockan trots att det numer fungerar på telefonen. Förhoppningsvis fixas detta till innan klockan lanseras på den svenska marknaden.

 

Glances

En glance är Apple Watch-appens chans att ge dig sin mest relevanta information på en enda liten skärm som varken går att skrolla eller att interagera med. De flesta appar verkar ha en glance men ärligt talat är det ganska få som faktiskt tillför något. Lyckligtvis kan man välja vilka glances man vill ha. Klicka på en glance så öppnas dess tillhörande app.

I Aftonbladets Apple Watch-app valde vi att inte ha någon glance i första versionen just för att det inte kändes relevant och att det för oss var långt ifrån uppenbart vad vi skulle visa där. Reklam kanske? 😉 Vad tycker du?

Det ska bli intressant att se hur och hur mycket glances kommer användas. Kanske visar de sig bli genvägar till ens favoritappar, då det krävs rätt bra precision för att starta appar från hemskärmen med sina pyttiga ikoner. I så fall får vi se till att skaffa oss en glance i Aftonbladet appen med.

 

Batteritid

Det har varit mycket spekulationer om batteritiden och det är inget snack om att den behöver en daglig dos ström. När jag testade att använda workout appen för att mäta min puls, fart och avverkad distans cyklandes till och från jobbet, totalt ca 1 ½ h, och dessutom hade använt klockan rätt mycket på jobbet (ny version av Aftonbladets klock-app på väg, som sagt) så räckte inte batteriet hela vägen hem. Övriga dagar med mer modest användning har den dock klarat hela min vakna dag, m a o ca 16-17h.

Att ladda klockan är smidigt och görs via en induktionsladdare som fäster på klockans baksida med magnet.

 

Första generationen

Det är ganska uppenbart att det handlar om första generationen av en helt ny produkt. Apple är ju smått maniska på att göra sina bärbara prylar så tunna det bara går, så det är inte utan att man höjer ett ögonbryn när man ser tjockleken på deras klocka. Snart kan jag också konstatera att den har sina buggar och brister.

Att t ex ringa direkt från klockan funkade sådär. Samtalet kopplas upp och ljudkvalitén är ok, men det är en märkbar fördröjning på ljudet som får det att kännas som att man ringer transatlantiskt med satellituppkoppling. Dessutom fick jag vid flera tillfällen telefonen att starta om när jag kopplade upp samtal via klockan.

En trevlig sak med att ha en klocka på armen är annars att det är väldigt enkelt att kolla tiden. Tyvärr faller det argumentet lite då det faktiskt krävs en insats för att få igång skärmen. Man måste nämligen höja handleden med en någorlunda tydlig rörelse för att skärmen ska gå igång. I vardagen dyker det upp flera situationer när detta känns lite osmidigt, t ex när jag bara diskret vill snegla på klockan utan att demonstrativt höja den framför ansiktet. När jag kör bil och redan har handleden i en hög position så måste jag ta handen från ratten för att först sänka handleden och sedan höja den igen för att få igång displayen. Man kan förståss även sätta igång skärmen genom att trycka på den men då behöver man ha båda händer mer eller mindre tillgängliga.

Apple har även starkt begränsat vad tredjepartsutvecklare kommer åt, t ex kan man inte komma åt vare sig högtalare eller mikrofon, kontrollera haptic feedback, läsa av pulsen, skapa egna watch faces eller complications . Animationer är begränsade och själva appen körs i telefonen, vilket gör dem aningen störningskänsliga och kan upplevas som lite “trötta”.

 

Sportband

Inbyggd pulsmätare är imponerande rent tekniskt och verkar fungera bra, i alla fall för mig som inte har tatueringar på handlederna. Man kan se sin puls antingen via en glance eller i Workout appen. Datat sparas även i HealthKit vilket gör att andra appar, med ditt tillstånd, kan läsa ut det därifrån. Tyvärr går det inte för tredjepartsappar att komma åt pulsinformationen i realtid, vilket gör att man t ex inte kan se sin puls i Strava eller RunKeeper trots att de har appar för Apple Watch. Utmaningen med batterikapaciteten gör också att det är tveksamt att den räcker för en marathonlöpare och uteslutet att den duger till Vättern Runt.

De flesta funktioner i klockan och samtliga tredjepartsappar kräver en aktiv koppling till telefonen för att fungera, men workout appen visar sig faktiskt fungera på egen hand. Den mäter din puls och uppskattar avstånd och förbrukade kalorier med sina inbyggda sensorer. Klockan saknar egen GPS så det blir uppskattade värden som inte stämmer toppen med de som en träningsapp skulle mäta upp m h a telefonens GPS signal.

För vem?

Är den något att ha då? Vilken är målgruppen?

Tja, trots att jag är lite av en Apple fan-boy så gav veckan med Apple Watch ingen direkt mersmak. Att få notiser och kalenderpåminnelser genom att bli knackad på handleden och snabbt kunna titta på dem genom att höja armen är trevligt och funkar bra, men å andra sidan kan det vara skönt att få vara ifred någon gång ibland och slippa ständinga påkallanden av min uppmärksamhet.

Kartappen funkar riktigt bra på klockan. Att fråga om en adress med diktering fick jag av oklar anledning aldrig att funka, men efter att ha valt en adress i telefonens kartapp så kunde jag stoppa undan telefonen och promenera iväg med klockan på armen. Varje gång det var dags att svänga fick jag en knack och klockans display visade tydligt vartåt jag skulle fortsätta.

Den medföljande aktivitetsappen är lite söt då den t ex påminner om att det kan vara läge att stå upp en stund när den tycker att man suttit för länge. Den har även ett gäng “achievements” för att det ska bli roligare att röra på sig. Gamification FTW! Den ställer dock inte särskillt höga krav för när jag precis bytte lakan i tre sängar fick jag en glad “Todays exercise goal achieved!” notifiering.

Det märks även på apparna att det här är en ny plattform. Jag var uppenbarligen inte den enda som saknade tillgång till en riktig klocka under utvecklingen av en Apple Watch app. Visst finns det en simulator men den lämnar en del övrigt att önska och mycket går helt enkelt inte att testa där.

Jag provar t ex att inför helgens MTB-runda sätta igång Strava i telefonen, vilket ser ut att funka då den börjar räkna tid, men väl i mål kan jag surt konstatera att Strava appen i telefonen aldrig satte igång och mina rekordförsök gick om intet denna gång.

När jag försöker skapa en ny anteckning i Evernote via diktering på klockan så slocknar skärmen efter ett par sekunder och hela meddelandet går om intet. Jag provar tre gånger, samma sak varje gång.

Nu har det blivit dags att avrunda för klockan påminner om att det är dags att röra på sig.

Jag har inte burit armbandsklocka på många, många år och det ser inte ut som att första generationens Apple Watch kommer ändra på den saken. Kommer du att skaffa en? Varför (inte)? Vad kommer bli klockans “killer app”? Vore kul att höra dina tankar i en kommentar nedan!

 

Marcel Hasselaar

 


A Holistic View on Developer Productivity

What does developer productivity mean, really? Is it churning out more code or less code? Is it to have less bugs in production or shipping code more often? Is it doing a lot of things or just one thing? Let’s think about this for a moment. I believe developer productivity is about getting more things […]


Improving the usability of Aftonbladet Video-clip pages

We have recently started the process of improving the usability of video-clip pages. In order to get an idea of where Aftonbladet stands compared to other world-class online video/news providers, we conducted an online test answered by 110 visitors of Aftonbladet TV. In this test we compared their perception of an Aftonbladet TV video-clip page […]


Schibsted’s 1st iOS Deployment Meet-up

Schibsted’s 1st iOS Deployment Meet-up Thursday, 28th of April 2016: getting to know each other, guests arrive Friday, 29th of April 2016: the meet-up date We here at Aftonbladet had been planning on having a meet-up with iOS developers across various Schibsted companies for many months. We had a range of topics in mind for […]


Hackday: The Future of Storytelling is social, engaging and rewarding

We gathered students, journalists, developers and designers to get together and conceptualize something new for the news industry. This was our first organized hack event – The Future of Storytelling Hack. The hack was a team-based, news-media-focused prototyping and experimentation event within storytelling over two days at Kungsbrohuset, Schibsted and Aftonbladets headquarter in Stockholm. A good story used to […]