Så sköts fristående förskolor i din kommun
avAlla föräldrar vill samma sak:
Att deras barn ska få plats på en förskola där de kan utvecklas på bästa sätt i en bra och trygg miljö, med en verksamhet av god kvalitet.
Men hur sköter de fristående förskolorna sitt uppdrag?
I många kommuner fungerar den fristående förskoleverksamheten klanderfritt.
I Täby får kommunen in cirka 100 anmälningar från oroliga föräldrar – varje år.
Vi har skickat mail till samtliga av Sveriges 290 kommuner och bett om att få ut alla anmälningar som föräldrar och vårdnadshavare har gjort gentemot fristående förskolor under 2012 och 2013.
(Anledningen till att vi enbart begärt ut anmälningar gällande fristående förskolor är att Skolinspektionen ansvarar för granskning av kommunala förskolor. Läs mer HÄR.)
Vissa kommuner har inte ens fristående förskolor. Av de som har svarat är det Östhammars kommun, Älvsbyns kommun, Åsele kommun, Tidaholms kommun, Säters kommun, Storumans kommun, Perstorps kommun, Osby kommun, Norsjö kommun, Nora kommun, Munkedals kommun, Markaryd kommun, Lekebergs kommun, Laxå kommun och Kumla kommun som inte har en enda fristående förskola utan enbart kommunal verksamhet.
Gällande de fristående förskolorna finns en tydlig trend.
På landsorten finns bara ett fåtal fristående förskolor, medan det i städerna kryllar av dem. I Täby, som är en av de kommuner som har absolut flest anmälningar, finns bara två kommunala förskolor, resten är fristående. Klagomålen i Täby, som är cirka 200 stycken för de två åren som Aftonbladet efterfrågat, gäller oftast bristande kompetens hos personal, dålig mat och för stora barngrupper.
Hur ser det ut i just din kommun?
Du hittar dokumentet – som uppdateras så fort en ny kommun svarar – HÄR.