Startsida / Inlägg

Vinster – en het potatis i politiken

av Nivette Dawod

Girigheten visar sitt rätta ansikte när företag gör vinst på välfärd, tycker Vänsterpartiet.
Det finns inga problem med privata aktörer om de bara får hårdare riktlinjer – anser sossarna.
Frågan om vinster i välfärden delar partierna och får dem ofta att svänga när det hettar till. Så här tycker de just nu.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt skräder inte orden när det gäller företagare som tar ut miljonbelopp samtidigt som verksamheten blir lidande. Girighet, kallar han det.
– Det här visar hur vinstintresset drar till sig oseriösa aktörer och bevisar att när man gör vinst i förskolan så sker det på barnens bekostnad. Det är barnen som betalar priset, sa Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt till Aftonbladet när Uppdrag Granskning avslöjat att barnen på Hälsans förskola bara får äta knäckebröd och dricka vatten.
Förbjud vinstmöjligheterna. Privata förskolor ska återinvestera överskottet, pengarna ska gå direkt tillbaka till barnen. Kommunerna är de som ska avgöra vilka som får driva förskolor. Vänsterpartiet har länge kritiserat vinster i välfärden och har en modell för ”välfärd fri från kommersiella vinstintressen”.

Stefan Löfven, partiledare för Socialdemokraterna, blev också rasande när han hörde om Hälsans förskola – och började skylla på Moderaterna.
– Ytterst vilar ansvaret på Fredrik Reinfeldt. Han har inte förstått att skolan och vården inte är någon vanlig marknad. Jag anser att det ska vara omöjligt att göra vinst genom att sänka kvaliteten i välfärden, sa han till Aftonbladet i onsdags.
I april förra året bestämde S-kongressen sig för ett kompromissförslag i frågan – vinstintresset får inte vara styrande i välfärden och vinsterna ska ”avsevärt begränsas”. Nu säger Stefan Löfven att Socialdemokraterna vill ha nationella kvalitetslagar för välfärden, så att verksamheterna har krav att arbeta efter.
– Vi vill att man ska kunna visa ”så här mycket skattepengar har vi fått och så här har vi använt dem”. Det ska bli mycket, mycket tuffare uppföljning.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och Moderaterna vill också öka tillsynen av förskolor, sa han efter avslöjandet om Hälsans förskola. I de privata förskolornas fall är det kommuner som håller i granskningen – något de ofta slarvar med, enligt Skolinspektionen.
– Alliansen har nyligen meddelat att vi vill skärpa tillsynen av förskolor och min uppfattning har stärkts om att det behövs. Vi utreder också hur vi i framtiden ska säkerställa att välfärdens verksamheter endast ska ha långsiktiga och seriösa ägare, sa Tomas Tobé, Moderaternas ordförande för Utbildningsutskottet.

Miljöpartiet tog förra året på sin kongress i maj också upp vinster i välfärden. Det blev en stridsfråga. Partiledningen ville inte helt förbjuda företag att göra vinst. Kongressen sa emot och till slut blev partiets linje att eventuell vinst ska återinvesteras i verksamheten, inte helt olikt det Vänsterpartiet tycker.
”Pengarna vi betalar i skatt ska användas till det de är till för. Företag som driver skolor eller sjukhus eller på något annat sätt verkar inom välfärden ska göra det med socialt och samhälleligt engagemang. Deras syfte ska inte vara att dela ut vinst och eventuell vinst ska stanna i verksamheten” står det på MP:s hemsida.

Barn- och äldreministern Maria Larsson i Kristdemokraterna säger så här: ”För oss är det viktigaste att välfärden håller god kvalitet och ger självbestämmande åt den enskilde. Båda dessa delar förstärks av att det finns en mångfald av aktörer inom välfärden. Vill man ha en mångfald av aktörer och valfrihet för den enskilde kan man inte förbjuda företag i den branschen att göra vinster”.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf har i flera debatter mot framförallt Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt sagt att hon inte vill förbjuda privata aktörer som riskkapitalister att äga skolor eller vårdenheter. Partiet har gjort tydligt att man inte har något emot att en privat ägare gör vinst på vård, omsorg och skola, så länge kvaliteten är god.

Skolministern Jan Björklund (FP) har under hösten argumenterat för att förbjuda riskkapitalister som ägare i välfärden. Folkpartiet har också hängt på Moderaternas utspel om bättre tillsyn av de företag som kan ta ut vinst på välfärd. Men man tycker inte att det är något problem att företag tar ut vinster, så länge kvaliteten håller.

Sverigedemokraterna vill att vinsterna återinvesteras i verksamheten när det gäller skolan. Vad gäller vården spelar det ingen roll för partiet vilken form den bedrivs, så länge kvaliteten är bra, har Björn Söder, partisekreterare tidigare sagt.

En särskild utredare utsedd av regeringen håller på att se över vilka krav som ska ställas på de som äger företag inom vård, skola och omsorg. Utredningen ska vara klar den 1 november 2014.

 • Tjänstgörande redaktörer: Nils Höglander, Paula Westerberg och Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB