Startsida / Inlägg

Stefan Löfven: ”En skandal”

av Lisa Röstlund

S-ledaren Stefan Löfven säger om Academediaavslöjandet:
– Om det här stämmer är det en skandal.
Samtidigt klandrar han regeringen, som han anser kunde ha stoppat vinstmörkanden för åtta år sedan.

Till Aftonbladet säger Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven:
– Om det här stämmer är det inget annat än en skandal. Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt att verksamheter som bedrivs med skattemedel själva försöker smita från skatt. Det är en mycket allvarlig fråga om moral, det handlar om förtroendet för välfärden, skattesystemet och om ägarna själva. De undergräver sitt eget förtroende. Nu är det dags för korten på bordet och nu är det dags för en ny politik.

Enligt Löfven hade vinstmörkandet inte varit möjligt under en S-regering.
– Vår regering tillsatte en utredning med syfte att förhindra riskkapitalbolag att ta ut vinster på det här sättet. I oktober 2006 stoppades den utredningen av den borgerliga regeringen. De hade alltså kunnat göra något mot detta, men det var ett medvetet val att stoppa det. Nu börjar det brinna under fötterna och Anders Borg uttalar sig. Men regeringen har under alla år accepterat detta. De ser skolmarknaden som vilken annan marknad som helst.

Så hur vill ni förhindra detta?
– För det första har vi långsiktiga krav på dem som ska vara verksamma inom skolsektorn. Det är normalt inte riskkapitalbolag. Det andra är krav som gör att man inte kan dra ner på lärartäthet. Privata verksamheter ska ha samma lärartäthet som kommunala. Det tredje är att vi kräver öppna böcker, som innebär att skolorna får redovisa per skolenhet, inte i koncernen, där man kan gömma undan.

Efter Aftonbladets avslöjanden har nu Socialdemokraterna begärt en ny debatt i riksdagen där frågan om de flyttade vinsterna ska diskuteras.
”Academedia och storföretagens beskattning” är titeln på debatten som S begärt genom gruppledaren Mikael Damberg.
”Skatteplaneringen blir extra stötande då det handlar om företag vars vinster hämtas från skattemedel. Skatteverket bedömer också nu att fyra – fem miljarder i skatteintäkter kan komma att bortfalla genom skatteupplägg likt de Academedia använt sig av”, skriver Damberg i sin begäran.

Lista Röstlund
lista.rostlund@aftonbladet.se

 • Tjänstgörande redaktör: Sandra Christensen, Mattias Kling, Elvira S Barsotti, Joel Holmgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB