Startsida / Inlägg

Aftonbladets avslöjande gav diskussion i riksdagen

av Lisa Röstlund

Aftonbladets avslöjande om skoljätten Academedias vinstmörkanden ledde till het diskussion i riksdagen.
– Varför har ni inte hindrat det här? undrade Ibrahim Baylan (S).
– Mediauppgifterna stämmer inte, skriver Academedia på sin sajt, sa Jan Björklund (FP).

Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan ställde i dag en fråga i riksdagen till utbildningsminister Jan Björklund med anledning av Aftonbladets avslöjande.
Baylan höll upp Aftonbladet och tog i plenisalen upp att den dåvarande S-regeringen i februari 2006 tillsatte en utredning, under ledning av lagman Lennart Svensäter, som skulle ta fram regler för att förhindra riskkapitalbolag att fritt ta ut vinster. I Oktober 2006 stoppades lagmannens utredning av nya skolministern Jan Björklund.

Björklund svarade att regeringen nu lägger en proposition som ska avhjälpa detta och dessutom att han hade läst på Akademedias sajt att medieuppgifterna inte stämmer.
Ibrahim replikerade att det ministern sa inte stämmer och att det som finns i propositionen inte skulle hindra det som hänt, bland annat eftersom Alliansen motsätter sig långsiktighet i ägandet.

Till Aftonbladet säger Baylan:
– Jag blir förfärad. Här satsar vi skattepengar på att alla barn i Sverige ska få en god utbildning och så utformar bolagen det så att pengarna försvinner till skatteparadis. Men det här är ingen slump. Det är en direkt konsekvens av ett av regeringens första beslut: att stoppa en utredning och sparka utredaren, en lagman som skulle förhindra precis det ni skriver om. Varför har man inte gjort något under åtta års tid för att pengarna stannar i verksamheterna som vi betalar skatt för? Det är djupt omoraliskt.

Jan Björklund (FP) hälsar via sin pressekreterare att han avböjer att kommentera.

Social- och folkhälsominister Göran Hägglund (KD) säger om Academedia-avslöjandet:
– Jag vet inte hur den här konstruktionen ser ut. Det är viktigt naturligtvis att de företag som genom att finnas på skolområdet får ta del av skattebetalarnas pengar. De är de lagar och regler som gäller. Så ska det vara om man ska erbjuda sina tjänster på skolområdet.
Skatteverket tog upp som problem redan i januari. Varför får det fortsätta så här?
– Ja nu har det ju gått två månader sedan januari eller möjligen tre. Att titta på olika skatteupplägg. Här finns det många som är väldigt uppfinnesrika och det är svårare att vara den som lagstiftningsvägen ska kunna komma åt sånt som kan vara i lagens utkanter. Det utgår jag ifrån att finansdepartementet analyserar och i den mån man ser vägar framåt kommer att lägga förslag.

Åsa Romson (MP) säger till Aftonbladet:
– Jag blir upprörd. Det är precis den här typen av upplägg som alla är så förbannade på. Det är en oacceptabel hantering av skolpengen. Vi tycker att sådana här ränteupplägg borde vara förbjudna. Det hör inte hemma i svensk skola.Vi har krävt att man ska ha transparens och ekonomisk redovisning och revision på enhetsnivå. Vinstintresset ska inte vara styrande.”

Jonas Sjöstedt (V) säger:
– Vi vet ju att de här företagen driver skolor för att plocka ut vinstpengar och de använder varje möjligt sätt att gå runt lagstiftningen. Det här är ett sätt att göra det. Priset betalas av eleverna, för Academedia är känt för att ha väldigt låg lärartäthet. Det enda jag tror fungerar är att säga att man får inte göra vinst i skolan. Så länge vinstintresset är kvar kommer man ha den här typen av beteenden.

Lisa Röstlund
lisa.rostlund@aftonbladet.se

Josefin Karlsson
josefin.karlsson@aftonbladet.se

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Jennifer Snårbacka och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB