Startsida / Inlägg

Stillers rumpa och El Kabirs ryggsäck

av Markus Wulcan

Stannade till på Statoil efter jobb på kvällens Frölundamatch mot Örebro (3-2) och hajade till när jag såg GT:s löpsedel som skrek ut något i den här stilen:

”HÄCKEN-FANSENS KRAV: 

FÖRLÄNG MED STJÄRNAN”

Vad fan, tänkte jag, El Kabir har väl kontrakt över två säsonger till? Det var väldigt vad fansen ville vara ute i god den här gången.

Sedan såg jag bilden på Björn Anklev, 34. Nu ska väl inte jag vara den som sitter på höga hästar och kastar pil i kuvös eller vad det heter, och absolut inget ont om Anklev som är en bra allsvensk fotbollsspelare, men han är väl ungefär så långt ifrån en stjärna i BK Häcken som man kan komma.

Men det är så den här branschen fungerar och jag har sett värre exempel i Aftonbladet. Men lite småkul var det, och visst ställde fansen det kravet på Borås Arena, mer eller mindre.

Getingarna imponerade stort borta mot Elfsborg 0-0 och skanderade efter matchen att de ville ha Anklev kvar.

– Kul att höra. Jag har i alla fall fått ett erbjudande om förlängning och det ska jag ta ställning till nu, sa Anklev i omklädningsrummet.

Han berättade också att andra klubbar har hört av sig nu när kontraktet snart går ut.

– Men inga från allsvenskan. Det känns i alla fall bra att Häcken vill ha kvar mig och jag trivs bra med allt här. Vi får se hur det blir.

Jag noterade också att den evigt unge legendaren (inget överord med Häcken-mått mätt här inte) Johan Lind, 39, var och hälsade på sina gamla lagpolare. Han lade av för tidigt (2010), det är ett som är säkert. Allsvenskan behöver sina trotjänare och profiler så länge som möjligt.

Sedan knallade jag bort till Moestafa El Kabir. Han håller inte för 90 minuter än efter skadan och blev inbytt direkt efter pausen. Anfallaren kostade på sig att bränna två frilägen.

– Det var inte målvakten som gjorde det bra på det första försöket. Det var jag som var dålig, muttrade El Kabir.

Man är ju inte skjutjärnsjournalist för inte (eh…) och försöker lägga märke till detaljer när man är ute på jobb och jagar vinklar. Och visst såg jag något mycket mystiskt i Häckens omklädningsrum. El Kabirs VÄSKA skiljde sig MARKANT från lagkompisarnas. Medan de vanliga dödliga, som Anklev till exempel, släpade runt på högst ORDINÄRA bagar så stoltserade El Kabir med SVENSKA LANDSLAGETS RYGGSÄCK.

Aha, tänkte jag, här har vi något på gång. Har holländaren bestämt sig för att försöka slå sig in i Hamréns gäng?

Det är faktiskt inte helt orealistiskt med El Kabir i Blågult.

Men så roligt var det inte.

– Väskan? Den har jag fått av Erton. Vi var ute och shoppade och jag behövde någonstans att lägga grejerna. Det är en fin och bra väska, säger anfallaren glatt.

*******

Anders Svensson, som ju ofta gör så fina insatser i landslaget, fick pris som Elfsborgs bästa spelare mot BK Häcken. Jag vet inte det, jag. Omkring 15 spelare på planen var bättre än 37-åringen, som jag tror hämmades av en förkylning. Har nog aldrig sett honom så blek, men alla kan som bekant ha en dålig dag.

*********

När guldstriden definitivt är över efter en mer än lovligt tam insats mot Öster kablar IFK Göteborg ut nyheten att Hannes Stiller inte får förlängt kontrakt. Ett väldigt väntat beslut. Men 35-åringen är verkligen värd all uppskattning han fått under dagen.

Få spelare är så bra på att få ut så mycket av så begränsade förutsättningar. Det går inte snabbt och det ser kantigt ut, men oj så mycket nytta han gör, förutom en rad matchavgörande mål sedan han tog spårvagnen från Qviding 2009.

Han är skoningslös i boxen, helt orädd och går in i alla möjliga och omöjliga dueller. En liten knuff här, en rejäl knuff där, och vips så dimper bollen ner hos en medspelare. Han använder rumpan bra och effektivt, och den kroppsdelen är klart underskattad när det kommer till fotboll. Fråga bara Niklas Skoog. Eller Jonas Thern.

Att Stiller inte kommit till sin rätt på samma sätt i år beror mest på att IFK Göteborg nästan helt saknar högkvalitativa inläggsspelare sedan Stefan Selakovic lämnade.

Nu går Stillers karriär vidare och det är inga högre odds på att han hamnar i Gais eller Örgryte. Eller varför inte i skatteverkets favoritklubb Ljungskile, om det gänget nu undviker konkurs? Han lär nog stanna i närområdet i alla fall.

Jag gissar att det kommer fler nyheter från IFK Göteborg inom kort. Pontus Farnerud lämnar med hundra procents säkerhet och det är bara en tidsfråga innan klubben kommunicerar det, som det så fint heter.

***********

Det kan bli häftiga matcher i allsvenskan nästa år mellan Halmstad och Falkenberg om resultaten går vägen i de sista omgångarna.

***********

Nu ska jag börja fila på ett blogginlägg om varför jag inte håller med mina kollegor Skåne-Oskar och Kinnas Xavi när det gäller en specifik position i uttagningen av årets allsvenska lag.

************

Eftersom kakorna i Scandinavium är skoningslösa mot kroppen väntar i dag ett stenhårt pass på Crossfit Gårda. När det är klart är det dags för en hel del Malmö FF-guldjobb.

Livet rullar vidare i textfabriken.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB