Startsida / Inlägg

De vinner allsvenskan 2015

av Markus Wulcan

Det är ju populärt att tippa hur serien slutar i dessa tider, och här är mitt bidrag som även publiceras i Sportbladets allsvenska bibel:

1 Elfsborg

Kommer från Borås och kan därmed spela helt utan pressen som storstadslagen har på sig. Haglund är tillbaka, Lasse Nilsson är pånyttfödd och Anders är Anders. Och som Elfsborgs unga kan springa.

2 Malmö FF 
Det går ju förstås inte att bortse från att MFF har rätt många bra fotbollsspelare och ett bankkonto som svämmar över. Men halva laget är utbytt och guldet försvaras inte per automatik. Överraskande jobbigt år?

3 IFK Göteborg
Den enda man kan veta när det gäller Mats Gren är man inte kan veta någonting. Till sommaren kan halva laget vara utbytt – igen. Startelvan är vass, inget snack om det. Men bygget känns bara halvfärdigt.

4 AIK
Man vet aldrig riktigt var man har AIK. Bästa truppen på typ 300 år, säger Novakovic. Men frågetecken för ett par högprofilerade värvningar. Hybris och AIK brukar gå hand i hand. Men laget är gediget.

5 BK Häcken
Kommer väl som vanligt att göra omkring 200 mål och släppa in aningen färre. Men vem vet, Abubakari och Sudic kanske kan styra upp defensiven en gång för alla. Oavsett vilket är laget alltid väldigt sevärt.

6 Helsingborgs IF
Svårbedömt. Men Henrik Larssons blotta närvaro vid sidlinjen kommer att innebära många extrapoäng. Den där riktige skyttekungen saknas. Eller kliver Jordan fram? Grymt filmmanus i så fall.

7 Djurgården
Har värvat så det står härliga till, men om det är några som vet hur man gör det framgångsrikt så är det Super-Bosse och Pelle Olsson. Har inte känts så spännande på flera år. Många kan slå igenom i år.

8 Kalmar FF
Peter Swärdh kommer att styra upp det här på ett bra sätt. Och gräsmattan, åh, vilken gräsmatta. Där kan alla Elmar rulla boll så det står härliga till. Truppen bättre komponerad än vad folk tror.

9 IFK Norrköping 
Har en väldigt stark trupp den här säsongen. Kloka nyförvärv och många spelare på väg uppåt. Nicklas Bärkroth är förmodligen ett fynd. Och tränar laget gör en allsvenskans största profiler.

10 Örebro 
Sexa som nykomling i fjol är imponerande. Startelvan ser bra ut och laget är samspelt. Kruxet? Man har för få spelare för att orka prestera jämnt och bra över 30 omgångar. Och i sommar säljs väl ”Crespo”.

11 Hammarby
Är i allsvenskan för att stanna. Har en del kvalitet i laget och en och annan supporter i ryggen. Blir svårslagna på hemmaplan. Kommer att leva mycket på entusiasm. Nanne en perfekt coach för Bajen.

12 Halmstads BK 

Jag har fortfarande inte kommit över att man sparkade Jens G. Ledningen borde bytts ut i stället för halva spelartruppen. Men Janne Jönsson är förstås ingen dålig ersättare. Räcker till nytt kontrakt.

13 Gefle 

Nej, de åker väl inte ur i år heller. Räknar kallt med att en och annan 10 000-kronorsvärvning kommer att göra högst oväntad succé. Anfallarna är bra och defensiven sitter för det mesta.

14 Åtvidaberg 
Verkligheten har kommit ikapp den här beundransvärda lilla föreningen. Spelare som Sjölund, Santos och Abubakari ersätter man inte hur lätt som helst. Men vad sägs om nytt kontrakt via kval?

15 GIF Sundsvall

Truppen är i stort sett intakt och det är både bra och dåligt. Spelarna är väl samspelta, men man hade behövt fler etablerade nyförvärv. Materialet räckte för att gå upp, men inte för att hålla sig kvar nu.

16 Falkenberg 
Det gick en gång, men det ska bara inte gå igen. Okej elva och bra karaktärer, men det är alldeles för tunt. Lägst budget och ingen Henke Larsson som spänner ögonen i spelarna. Hej, superettan.

Synpunkter på det?

***********
Var inte BK Häcken oväntat blekt i lördags? Men Abubakari kommer att bli en grym tillgång om han bara kan undvika varningar och utvisningar.
’************
Den gamle Gustav Svensson är tillbaka. Planbäst i derbyt.
*************
Hur jag än vrider och vänder på det: Thomas Mikkelsen kan vara en av IFK Göteborgs konstigaste värvningar genom tiderna. Danska journalister bara garvar och undrar vad det är frågan om. Det gör jag också.
Satsa hellre på egna talanger i stället för att låna in spelare som inte platsar i danska högstaligan.
*************
Allsvenska talanger jag är extra nyfiken på i år: BK Häckens Joel Andersson och Elfsborgs Arber Zeneli.
*************
Tack för alla glada tillrop i Göteborgs nattliv i lördags. Uppskattas!
*************

Man vet att allsvenskan är het när till och med TV4:s Olof Lundh hade tagit sig till Blåvitts mediedag på Kamratgården i förra veckan.
– Välkommen in i värmen, Wulcan! Det här är bättre än att sitta i bilen utanför, sa Jörgen Lennartsson, som överraskande nog inte höll sin presentation på
O´Learys.

I övrigt en intressant dragning men utan några väsentliga nyheter. Större avstånd mellan mittbackarna i speluppbyggnadsfasen och friare roller för yttermittfältarna ska tydligen främst vara det som skiljer årets spelsätt jämfört med fjolårets. Men sedan har det ju kommit in mer speed i laget också.
**************
Det tuffar på bra i Kina för våra GBG-bekantingar. Tobias Hysén har gjort tre mål på tre matcher och Mikael Stahres lag har två raka segrar.

*************
Tung match på Heden på onsdag klockan 18.30. FC Härlanda-Elisedals IS.
Ovisst.

Ha en fin vecka, hörni!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB