Startsida / Inlägg

Sämsta tänkbara besked för Blåvitt

av Markus Wulcan

Fick i helgen nys om att Tobias Hysén var på väg bort och att det var skarpt läge. Jagade lite på det under gårdagen men fick inte fram vilken klubb det handlade om.

Det löste Fotbollskanalen bra i dag.  Jag fick sedan tag i ett par viktiga kontakter och det resulterade i den här artikeln. 

Det är med andra ord väldigt nära att Tobias Hysén inom kort blir klar för Maccabi Haifa i Israel. Och det är väl absolut det sämsta beskedet Blåvitt och klubbens anhängare kan få inför säsongen 2014.

Blåvitt kan naturligtvis bara säga ”nej, vi säljer inte Tobias Hysén. Han är alldeles för viktig för oss.”, men det kommer inte att hända.

Hysén har varit ovärderlig för IFK Göteborg sedan han flyttade hem 2007 och klubben vill inte sätta käppar i hjulet om han vill casha in på ålderns höst. Jag är rätt säker på att parterna kom överens om det när Hysén förlängde sitt kontrakt till 2015 häromåret.

Prislappen landar på maximalt en miljon euro, sannolikt blir det något lägre än så. Det kan man tycka vad man vill om. För de pengarna finns det inte en chans att IFK Göteborg kan hitta en ersättare som håller Hysén-klass. Inte vad jag känner till i alla fall. 31-åringen (32 i mars) är trots allt landslagsanfallare och gjorde totalt 26 mål på 42 matcher för Blåvitt i år.

Samtidigt finns det inte något annat alternativ för Blåvitt heller. Ingen är beredd att betala mer än så för en spelare i den åldern som inte är ett etablerat namn i Europa. Och klubben vill som sagt inte stoppa honom heller om han verkligen vill i väg, och enligt mina källor är Hysén positivt inställd till en flytt till Israel. Bara att gilla läget alltså för Blåvitt och försöka kräma ur så många euro som möjligt.

Hysén lämnar inte tryggheten i Göteborg för småsmulor. Han tjänar omkring 1,2 miljoner netto om året i Blåvitt och kan nu se fram emot att tredubbla den summan – minst. Jag gissar på att årslönen efter skatt kommer att ligga på mellan fyra och fem miljoner kronor. Och så ett kontrakt över 3,5 säsonger, en sign on-bonus plus de flesta utgifterna betalda.

Vem hade inte tagit det? Jag hade gjort det, och förmodligen ni också. Hysén säkrar sin och sin familjs framtid och ingen kan klandra honom för det. Han har gjort allt för Blåvitt under de här åren och är väl värd den här chansen.

För IFK Göteborgs del kan jag inte se något som helst positivt med den här dealen, om den nu blir av. Jag läser att kollega LemanGT tycker att ”det kan gynna det IFK-lag som vill utveckla sitt passningsspel”.

Jag håller inte med. Hysén har inte bara gjort sina mål tack vare långa bollar på Bengt, inte alls. Visst är det lätt att slå en stickare i djupet till Tobbe, men han är mer mångsidig än så och kan göra mål på fler sätt. Han deltar emellanåt  även i uppbyggnadsfasen genom att möta och fördela boll.

IFK Göteborg tappar helt enkelt en jävla massa mål om Hysén sticker och det ersätter man inte hur som helst. IFK Göteborg tappar en av sina största profiler genom tiderna. IFK Göteborg tappar sin lagkapten och klubbens ansikte utåt. Innebär det att sponsorerna inte är lika villiga att pumpa in pengar framöver? Innebär det att det kommer att säljas färre årskort än tidigare och att publiksnittet sjunker? Inget av det skulle förvåna mig.

Ingen Pontus Farnerud och kanske ingen Tobias Hysén.

Håkan Mild har ett jävla jobb framför sig.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB