Startsida / Inlägg

De vinner SM-guld 2014

av Markus Wulcan

Puh!

I söndags skickades den allsvenska bilagan till tryckeriet och det känns alldeles, alldeles görgott.

I butik 23 mars. Men redan nu kan ni beställa den här. Väl värd pengarna.

Temat i år är hemma hos-reportage. Tack alla spelare som varit vänliga nog att släppa in oss.

Har gått förvånansvärt smidigt faktiskt. Endast ett fåtal nej. Jag har varit hemma hos Andrés Thorleifsson, Falkenberg, Victor Sköld, Åtvidaberg, Christoffer Andersson, Helsingborg, Niklas Hult, Elfsborg, och Mattias Bjärsmyr, IFK Göteborg. 

Bilageredaktör Skåne-Larsson krävde också in reportrarnas/krönikörernas allsvenska tips.

Här kommer mitt facit:

1. Elfsborg

Truppen är rejält slimmad, men det finns toppkvalitet på alla positioner. Laget är ungt, hungrigt, slår ur underläge och har en coach som eldar på. Guld.

2. Malmö FF

Några tunga namn är borta, men ersättarna är bra och anfallsspelet sprudlar. Tufft att dubblera med Europaspel i sommar, men truppen är vass och bred.

3. AIK

Man ska kanske inte hoppas för mycket på Bangura, men det intakta spelarmaterialet imponerar. En stabil och svårstoppad maskin när allt klaffar.

4. IFK Göteborg

Känns plötsligt som en seriös guldkandidat efter sena värvningar. Hysén har lämnat, det kan bli Söders lycka. Defensiven är välbyggd. Kvalar till EL.

5. BK Häcken

Pekalski och Atta är chansartade värvningar, men kan slå väl ut. Bred och stark trupp, men lite väl mycket hänger på El Kabir som kan sticka i sommar.

6. Helsingborg

Har slut på stålar och tvingats satsa ungt. Men elvan ser väldigt bra ut. Frågetecken för bredden. Vem av de lovande killarna kliver fram? Nån måste.

7. Kalmar FF

Tappat tränaren som byggt upp klubben till vad den är idag. Hur påverkar det? Men Eklund är en bra ersättare. Det finns intressanta namn i truppen.

8. Åtvidaberg

Varför inte komma åtta tre år i rad? Laget känns snäppet bättre än i fjol, men hur länge ska man lyckas med värvningarna? För bra för bottenstrid.

9. Djurgården

Pelle Olsson är Pelle Olsson men Djurgården är sannerligen inte Gefle. Grymt viktigt att Jawo stannade. Faltsetas har potential. Ojämnt lagbygge.

10. IFK Norrköping

Ett av de mer svårtippade lagen. Gör en nystart då etablerade spelare har lämnat. Det tar ett tag innan allt sätter sig, men Janne vet vad han vill.

11. Mjällby

Ett par kännbara förluster, men ersättarna ser bra ut, åtminstone på pappret. Kommer Löfquist och Ingelsten igång kan det bli en klart högre placering.

12. Örebro

Har varit och värvat på Överskottsbolaget, men fått in rätt mycket allsvensk rutin. Har en jämngrå trupp och allt annat än bottenstrid skulle överraska.

13. Halmstad

Kvalade sig till nytt kontrakt och nu har man tappat kuggar som Landgren, Järdler och ”Sella”. Men det finns mycket vilja i Halland. Och Boman är kvar.

————-

14. Brommapojkarna

Nye Dardan Rexhepi från MFF har varit glödhet i vinter och kan bli tungan på vågen när serien summeras i höst. Men allt bättre än kval är en bonus.

––––––––

15. Gefle

Nej, någon gång måste det ta slut och nu har mirakelmannen flyttat till Djurgården. En drös fundamentala spelare har lämnat. Superettan nästa.

16. Falkenberg

Det är större chans att MFF vinner Champions League än att FFF spelar i allsvenskan nästa år. Truppen är löjligt tunn. Henke får snöra på sig skorna igen.

 Skyttekung: Robin Söder, IFK Göteborg.

Antal mål: 17

Moestafa El Kabir vinner skytteligan om han är kvar i BK Häcken hela säsongen, men mycket talar ju för att han lämnar i sommar. Därför föll valet på Robin Söder.

Kan faktiskt inte tänka mig att det finns en enda avvikande åsikt i frågan. Det här blir Söders år, det vet alla och envar.

***********

Superdupersuccékorplaget FC Lysekil fortsätter att locka till sig profiler. Senast i raden att provträna: Förre Turkiet-proffset Sebastian Johansson. Han har sett rätt lovande ut, men man vill ju inte köpa grisen i säcken så klubben avvaktar med ett beslut ett tag till.

 

************

BK Häcken kan mycket väl blanda sig i guldstriden i höst.

************

Väldigt, väldigt viktig i dag i morgon för delar av Göteborgs sportjournalistkår.

IFK Göteborg har bjudit in till en halvdag där Mikael Stahre första ska berätta om lagets spelidé 2014. Rita pilar på tavlan och ha sig.

Sedan väntar höjdpunkten: Ett fotbollspass lett av Stahre och som avslutas med tvåmålsspel.

Ordkriget är redan igång. Klubbens marknadschef Andrej Häggblad säger att jag inte ens ”överlever taktikgenomgången” och GP-Balkander hotar med att ”sulfinta Wulcan bort till Sjövik”.

Vi får väl se hur det blir med den saken.

 

Noterbart är att Håkan Mild fegar ur i år igen.

Ska försöka slänga ihop plusbetyg och kommentarer efteråt.

På kvällen vankas det after work för media på Smaka kring 19-snåret.

Ska försöka slänga ihop plusbetyg och kommentarer på det också.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB