Startsida / Inlägg

Rekordtidigt revirpinkande av Zlatan

av Johanna Frändén

Rafael van der Vaart
Antonio Cassano
Gerard Piqué
Leo Messi
Rodney Strasser
Oguchi Onyewu
Christian Wilhelmsson (grattis till nya gigget!)

Där har ni ett urval (jag må jobba på kvällstidning, på rak arm har jag inte ”hela listan”) av de spelare som de senaste åren hamnat i onåd hos, blivit tilltryckta av eller lite lagom kärleksfullt vittnat om Zlatan Ibrahimovic och hans vana att ge sig på sina lagkamrater på träning eller i omklädningsrummet.
Det är ett ganska imponerande gäng hittills och nu kan alltså Nenê sluta sig till skaran spelare som har hamnat mer eller mindre i svenskens våld.
Det intressanta i fallet med PSG-brassen är inte att det händer, det gör det förr eller senare med Zlatan Ibrahimovic i en spelartrupp, utan tidsperspektivet. Det säger något om Zlatans status i laget och det säger något om klubbens status i Zlatans karriär.

Vi tar Ibrahimovics tre senaste klubbadresser:

Barcelona. Zlatan slet för att hitta en naturlig plats bland de bolltrillande småpojkarna i anfallet. Leo Messi tog allt som oftast hand om avsluten själv, men Zlatan höll sig länge i skinnet och viftade aldrig med armarna för uteblivna passningar i boxen. Efter årsskiftet, sex månader in i säsongen, fick han ett utbrott på Villarreals Diego Godín på planen och i efterhand pratades det om att Messi surade över att ha hamnat i skymundan av den stora svensken.
Osämjan med tränaren Pep Guardiola blev till slut anledningen till att Ibrahimovic fick lämna la liga efter bara en säsong, och samtidigt ta tillfället i akt att ta heder och ära av ”Filosofen” innan flyttlasset gick tillbaka till Italien. Men några rapporter om fysiska tilltag på träningar kom aldrig. Närmast var Gerard Piqué som berättade att Zlatan gillade att ”handdukssnärta” lagkamraterna i duschen. ”Svensk humor” förklarade katalanska TV3.

Milan. Zlatan Ibrahimovic anlände som en tänkt frälsare till Milano och väntade inte länge med att markera sin status i truppen i fall någon hade undrat. Halvvägs in i september bjöd han lagkamraten Rodney Strasser på en kärleksfull karatespark i nacken mitt under träning, något som han följde upp med ett ordentligt slagsmål med Oguchi Onyewu på träning ett par månader senare. I våras drog Ibrahimovic på sig två avstängningar à tre matcher på grund av bråk på planen under match. Svensken fick en del kritik för att sätta Milans titelchanser på spel, men kom förhållandevis lindrigt undan eftersom ”Ibra” gav Milan vingar.

PSG. Augusti har ännu inte hunnit bli september innan Zlatan Ibrahimovic trycker till en lagkamrat på träning.
Det är inte direkt så att Carlo Ancelotti har något utrymme att bänka sin megastjärna på söndag av disciplinära skäl och huruvida en brasse mer eller mindre kommer i kläm på träning tror jag inte att Zlatan har några betänkligheter kring (i alla fall om det inte är hans bästis Maxwell).
Ergo: Zlatan är årets franska erövring alla kategorier (och en av de bästa historiskt sedan man tog tillbaka Korsika 1789) och har inga taktiska skäl att vänta med att pinka in sitt revir för lagkamraterna. Tvärtom.

”Inga konstigheter” säger klubben, ”det händer varje dag på träning”. Det gör det säkert, men det händer väldigt sällan, för att säga aldrig, när träningarna är öppna för media. Om PSG verkligen vill ta udden av det här ”normala” bråket föreslår jag att man iscensätter ett litet gruff på Camp des Loges i morgon när vi murvlar släpps in och får titta.
Får man önska Jéremy Ménez och Clement Chantôme i ett parterre-läge någonstans i närheten av medieläktaren, s’il vous plaît?

Men först ska vi få lite CL-grupper lottade. Take it away, Leffe!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB