Startsida / Inlägg

En strejk som inte är värd namnet

av Johanna Frändén

Det är upp till kamp i fotbollsfrankrike just nu. För PSG mot Lorient i kväll, utan Zlatan Ibrahimovic, eftersom han har ont i sitt knä igen och för samtliga Ligue 1-klubbar (plus kompisarna i Ligue 2) som hotat med att strejka under omgång 15 (nummer 16 för andradivisionen) om de inte undantas från den skattereform som hela Frankrike står inför och som är tänkt att få landets finanser på rätt köl.
I går eftermiddag hade klubbarnas fack och deras företrädare ett möte i självaste Élysée-palatset med den franske presidenten François Hollande och redan här måste man ju gilla Frankrike lite, helt oavsett vilken sida man står på i fajten. Hollande kände alltså att han, mitt i vad som är hans jobbigaste månader i karriären om man ska titta på (im)popularitetssiffrorna, gott kunde viga en timme eller två för att snacka lite fotboll.
Han tänkte däremot inte ändra sig i frågan och från klubbarnas sida kvarstår nu hotet om strejk den sista helgen i november.

Fast just ordet ”strejk” är lite laddat just här, för att det rör fotbollsmiljonärer och för att senaste gången som Frankrike såg en fotbollsstrejk gällde det ett gäng landslagslirare som mitt under brinnande VM-slutspel i Sydafrika gjorde bort sig så till den grad att det är tveksamt om hemmapubliken någonsin kommer att förlåta dem.
Så företrädare för de franska proffsklubbarna väljer att kalla det man planerar en ”journée blanche”, vilket närmast får översättas som ”en tom omgång” av Ligue 1.

I ett Frankrike som är hårt drabbat av den ekonomiska krisen, värre än många först trodde, har den allmänna opinionen ganska lite tålamod med stenrika idrottsmän som gnäller på skattmasen. Dels för att de är rika och dels för att de är fotbollsspelare, som ju inte omges av några speciellt positiva vibbar alls efter det som hände i Sydafrika och som i franska medier refereras till som ”Knysna”, efter brottsplatsen.
Däremot tycker fransmännen generellt att det är spelarna själva som borde ta smällen och inte klubbarna, vilket just nu är fallet.

Vi lär få anledning att återkomma i ämnet. Vill ni nörda ner er i det ännu mer har Jonas Hansson skrivit betydligt urförligare i sin eminenta blogg.

Vi ska, vad som än händer, på match i kväll och hör sen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB