Startsida / Inlägg

En delikat fråga som PSG:s ledning duckar

av Johanna Frändén

Det är matchdag, det känns som evigheter sen, men Laurent Blanc har till slut samlat ihop alla sina kycklingar och tänker spela match mot Bastia klockan 17.00 minsann.
Vissa av kycklingarna är nu avstängda, framför allt två italienare på mittfältet (”Thiago Motta är väl en sak, men Marco Verratti måste lära sig lite disciplin” sa Blanc i går på presskonferens), och när det öppnade sig för en startplats för Javier Pastore blev argentinaren så ställd att han skadade sig i ren panik och inte heller finns med i truppen i dag.
Adrien Rabiot lär därför få förtroendet från start, en spelare som typ hela Frankrike älskar, med goda skäl.

Själv tar jag ett lite större grepp på den mycket komplicerade och extremt känsliga historien om PSG:s sätt att hantera sina supportrar just nu. Redan förra säsongen gjorde vi en djupdykning i qatariernas önskan att ”byta ut” sin kärnpublik och det kan man verkligen tycka både det ena och det andra om, men när en fransk fotbollsklubb börjar röra sig i gränslandet för vad som är lagligt känner jag att det är dags att dra ett gult kort.
Franska medier har med få undantag velat ta i den här historien (egentligen är det bara Aftonbladets systertidning 20 minutes här nere som konsekvent rapporterat om övertrampen), antagligen för att det är ganska svårt att få opinionen med sig när det handlar om klubbens blodiga och, faktiskt, dödliga moderna ultrashistora.
Och på så sätt har PSG, med politikernas och polisens goda minne, lyckats kränga sig runt grundlagsskyddade rättigheter som rätten att organisera sig, med några inslag av personkartläggning i och med en påstådd ”svart lista” med icke önskvärda supportrar.
Klubben har konsekvent vägrat att uttala sig i frågan under hösten, och när jag i går ställde frågan till Laurent Blanc undrar jag om det inte är första gången någon i Paris Saint-Germains kärna sagt något om saken alls.

Anyhoo, vi ska strax på match, Zlatan Ibrahimovic är frisk och spelklar och motståndet Bastia har bara en förlust (0–3 mot Monaco) på de senaste sex matcherna.
Ännu viktigare: de har knutit till sig den gamle bloggfavoriten Ndri Romaric, som redan dragit in två mål för korsikanerna.
Jag ångrar lite retroaktivt att jag inte följde förhandlingarna när han lämnade Zaragoza för Korsika i somras. Det har ju varit festligt att följa hans klubbyten tidigare, menar jag.

Romaric
 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB