Startsida / Inlägg

Rekordtorka i USA kan bli hungerkravaller

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

USA skakas av den värsta torkan på nästan ett sekel.
Men det är inte bara USA som drabbas.
När majs och vete torkar bort i Mellanvästern kan följde bli hungerkravaller i tredje världen.

På många platser i USA har det inte kommit en droppe regn på månader. Från luften ser normalt gröna åkerlapparna ljusbruna och livlösa ut. Brunnar torkar ur och sjöar decimeras.
På sina ställen har marken spruckit upp på samma sätt som vi vant oss se vid svältkatastrofer i Somalia och andra länder i Östafrika.
Amerikanska myndigheter hävdar att det inte varit så torr sedan ”the dust bowl” i mitten av 1930-talet.
– Minimalt så förlorar vi tio procent av skörden men det skulle inte förvåna mig om vi förlorar 20 procent, säger Bill Lapp, chef för Advanced Economic Solutions, en råvarubaserad konsultfirma i Omaha.
Några av de värst drabbade staterna är Oklahoma. Colorado. Kansas och Texas. Men över 1 000 kommuner i 26 delstater har förklarats som naturkatastrofområden. President Obama har begärt att kongressen ska godkänna katastrofhjälp till jordbrukare och andra drabbade.
Juli var den hetaste månaden som uppmätts i USA sedan regelbundna mätningar började göras 1895. Det tidigare rekordet var från 1936. De senaste tolv månaderna är den varmaste perioden som uppmätts i USA.
USA är världens största exportör av majs, vete och sojabönor. När så mycket av produktionen försvinner är risken stor för prisökningar. Råvarupriserna för vete och majs har redan stigit kraftigt. Priset för en tunna majs har ökat med 50 procent de senaste två månaderna.
Det i sin tur innebär höja priser för konsumenterna i matbutikerna. I USA och västvärlden klarar de flesta familjer av höjda priser. Men hos i fattiga länder kan det innebära katastrof.
Kraftiga matprishöjningar 2007 och 2010 utlöste matkravaller i flera länder och allmän social oro. Det finns Mellan Östern-experter som menar att matprishöjningar spelade stor roll för folkupproren i arabvärlden.
Även om det senaste veckan kommit mindre mängder regn i vissa av de drabbade områdena så tror inte meteorologerna på någon förbättring.
– Torkan kan bli betydligt värre innan det blir bättre, säger Joe Glauber, chefekonom på jordbruksdepartementet till Washington Post.
Väderexperterna tror inte på någon verklig lindring förrän i oktober.