Startsida / Inlägg

Motbjudande av Dick Cheney

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Den gångna veckans mest motbjudande uttalande kommer från USA:s förre vicepresident Dick Cheney.

Han tycker att de förhörsledare som genomförde tortyr på misstänkta terrorister ”ska hyllas och borde få medalj”.

Är det inte dags att åtala Cheney istället?

När Cheney vill dela ut medaljer så är det ett sätt att försöka skydda sig själv.

En av de ytterst ansvariga som gav en hemlig order till CIA att de fick använda sig av ”förstärkta förhörsmetoder” och öppna hemliga förhörscentra utomlands var George W Bushs vicepresident.

Han var inte bara med om att fatta besluten. Han var dessutom en av de drivande krafterna bakom. Frågan är om president Bush ens fattat dessa beslut om det inte varit för Cheneys stenhårda inställning att al-Qaida och andra terrorister kan bekämpas med vilka medel som helst.

Varje gång tortyren och den illegala invasionen av Irak kommer på tal går Cheney ut stenhårt och hävdar att det han och andra i Bushadministrationen gjorde var rätt och nödvändigt. Allt enligt devisen anfall är bästa försvar.

Cheney har skäl att vara orolig. Inte för att det är särskilt vanligt att amerikanska presidenter eller vicepresidenter ställs till svars för eventuella övergrepp de begått.

Däremot är det rätt klart att den tortyr CIA utsatte en del misstänka terrorister för är ett brott mot internationella lagar och avtal.

När Cheney hävdar att han är helt bekväm med vad CIA gjorde eftersom ”vårt mål var att fånga de ansvariga för 11 september och att undvika en ny attack mot USA” talar han mot bättre vetande.

Menar Cheney på allvar att USA har rätt att bryta mot den internationella konventionen mot tortyr eller mot Genevekonventionen när de så själva önskar?

Gäller internationella avtal som USA skrivit på inte för den amerikanska staten?

Nu när den amerikanska senatens underrättelsekommitté i en rapport slagit fast att USA ägnat sig åt tortyr och lagt fram bevis för detta så ökar rimligen möjligheten att åtala de ansvariga.

USA:s justitiedepartement har visserligen sagt att man inte tänker åtala de CIA-män som utförde tortyren. Men det finns inget som hindrar att Cheney ställs inför rätta.

Ju längre tiden går desto mer brottsligt och orimligt framstår delar av USA:s agerande efter terrordåden den 11 september 2011.

Inget tyder på att Obama har någon större aptit på att ta initiativ till att åtala Cheney eller någon annan. Men det finns andra som kan göra det.

Det framstår som frånstötande att Cheney offentligt ska kunna gå ut och hylla dem som skendränkte, tvingade fångar stå på brutna ben, hindrad dem från att sova under många dygn i sträck och lät dem nakna frysa ihjäl i utkylda rum. Frågan är om någon demokratiskt vald ledare tidigare hyllat tortyr och andra brott så öppet.

Har någon demokratiskt vald ledare så tydligt markerat att det är ok att sänka sig till terroristernas nivå, att ge upp de värden och värderingar som liberala demokratier bygger på för att bekämpa terror?

Om han åtminstone varit ångerfull…

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB