Startsida / Inlägg

Are you taking the Mickey?!

av Simon Bank

Jamenkorsiallvärldensallatak!

Michael Owen till Manchester United?!

Som vanligt har Erik Niva hamnat på helt fel sida om rim och reson när han hånade den där 42-sidiga PR-foldern med Owens ”brand values”, för nu har alltså självaste Sir Alex skrivit under på att Owen är just:
Fit & Healthy. First Class. Succesful. Young. Dynamic. Commited. Sincere. Clean & Fresh. Good Looking. Global. Enthusiastic. Stylish. Devoted. Respected. Charismatic. Articulate. Technical. Instinctive. Aspirational. Cool. Resilient.

Det är förstås, hur man än vrider och vänder på det – och alldeles oavsett om det till sist blir av eller inte – en gigantisk skräll att United fiskar i just den här sortens Tyne-vatten. Vad är det… två dagar sen Big Sam gick ut och förklarade att han inte ens var nära att överväga att ta Owen till Blackburn.
– Jag tycker, från min erfarenhet av att vara med honom i Newcastle, så har det alltid handlat om skadehotet. Jag har inte råd att signa en spelare som kommer att vara utanför laget, om de inte kan garantera mig minst 30 matcher per år. Just nu, tyvärr för Michael, om man tittar på hans senaste tre säsonger så kan jag inte gambla på det.

Men Manchester United kan alltså.

Och i all galenskap finns det kanske ett stråk av logik i det. Jag menar, utöver att Ferguson alltid gillat Owen. Jag skulle säga att United är den enda klubb i England som skulle kunna hävda att Owen är en hyfsat vettig satsning, eftersom de har två av de saker som krävs för att hävda det:

1. De har pengarna.
Owen kostar ingen köpesumma, men han vill ha en sign-on och en hyfsad lön (även om han skriver på play-and-pay så är han förstås garanterad en saftig lönecheck).

2. De har truppen.
Om tiden i Toon bevisat något så är det ju, som Big Sam säger, att han inte klarar att spela week in-week out. Hull eller Blackburn kan inte betala för en spelare som inte gör det. United kan.

3. De har spelet.
Owen har varit ett skämt i Newcastle, och det har berott dels på att han tappat nästan all den där farten han hade när han var en av världens bästa anfallare – dels på att han tvingats göra ett stort jobb på egen hand. I sämre klubbar måste en forward ha target-egenskaper eller do-it-yourself-egenskaper, han måste kunna jobba fram chanser själv. I United kan han, i ganska många matcher, vara en fox-in-the-box eller en iller strax utanför. Det är inte så illa.

För att vara en idiotisk idé är det alltså inte helt idiotiskt. Men vem i hela världen tror att Michael Owen är en femtonmatcherspelare i ett världslag 2010? Gör ens Sir Alex det?

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB