Startsida / Inlägg

Ain’t Gonna Work on Gigi’s Farm No More

av Simon Bank

Vilken är vår uppgift? Vilken är vår plats i världens yttre och inre sammanhang?

Jo, jag brukar tänka att bloggens rätt att finnas till ställs på sin spets en måndag när hösten just rullat in. Det är såna dagar vi ska lyfta er lite, ge er en puff i rätt riktning, få er att tänka att ”det här med livet, det är kanske inte så jävla illa trots allt”.

Ja, eller så kan man förenkla det lite och säga att bloggens huvuduppgift är att hålla er uppdaterade om a) snygga mål, b) tyska målvakter och c) Gigi Becali.

Det här är veckan då Steauas totalt bindgalne president äntligen fått rättssystemet med sig. De där tjuvarna som snodde hans bil i början av året – och som han naturligtvis såg till att kidnappa och stoppa in i en bagagelucka direkt efteråt – ska nu prövas rättsligt.

Gigi snabb. Lagen långsam.

gigi_becali1.jpg

Och det är förstås inte allt. Steaua har dessutom bytt tränare. Jag noterade det lite slarvigt, som man gör ibland, men förstod att det måste finnas en bra story bakom alltihop. Gamle Lazio-hjälten Cristiano Bergodi har gjort sig en tränarkarriär i Rumänien, men fick gå med omedelbar verkan efter förra veckans 0–0-match mot moldav-Sheriff i Europa League och ersattes prompt av trotjänaren Mihai Stoichita.

Och storyn, då, storyn? Jo, ni har redan räknat ur att Gigi hade med saken att göra, och nu har detaljerna börjat sippra ut.

I grunden var det så att Bergodi inte riktigt förstod vem Gigi är. Han vägrade helt enkelt att låta Gigi prata med spelarna i paus! Vad ska man då ha en fotbollsklubb till?!

Det där var, som det heter, toppen av isberget. I dagarna har resten smält undan för undan, och häromdagen talade en anonym Steaua-spelare ut i Gazeta Sporturilor, Rumäniens största sporttidning. Det är skakande läsning. Det är Gigi-läsning. Och jag har inte hjärta att undanhålla er ett enda kommatecken:

– Allt började före matchen, på taktikgenomgången. Först kritiserade han (Gigi, red anm) mig och sa att jag var en katastrof i matchen mot Gaz Metan och hotade mig med att han skulle skicka ner mig i b-laget.

– Sen kritiserade han Tatarusanu (Ciprian, rumänsk landslagsmålvakt), som började hänga med huvudet. Det var smärtsamt eftersom Tatarusanu är kortare än herr Becali. Tatarusanu var den som påverkades mest, han lämnade rummet och drämde igen dörren, och på andra sidan av dörren stod

Ghionea (Sorin, lagkaptenen). Såg ni att Ghionea spelade med ett bandage på huvudet? Tatarusanu träffade hans huvud. Mister (Bergodi) var inte i omklädningsrummet på taktikgenomgången. Vi var rädda för att spela.

– Bergodi stod med ryggen mot när dörren slog igen, han kom tillbaka och frågade herr Mecali vad han gjorde där. Becali blev arg, jag har aldrig sett honom så arg. Han sa till Bergodi: ”Jag ger pengar till det här laget och har rätt att tala. Jag kanske vill mobilisera dem!”. Bergodi svarade, ironiskt, ”Okej, Becali, om du vill prata om pengar…”.

– Jag kunde inte titta på Becali, jag var skräckslagen. Han förnedrade Ionescu (Andrei, U21-landslagsman), sen kritiserade han Bergodi och sa ”Varför tittar du på mig på det sättet? Tror du att du är en bra coach?”.

– Bergodi ställde sig upp och var så upprörd att jag trodde att han skulle slå till Gigi, men han knuffade bara ut honom. Mister var arg, men han sa lugnt till Becali att det var fel tillfälle för den diskussionen.

– Gigi lämnade oss, och Mister låste dörren inifrån så att ingen mer kunde komma in. Vi hade ingen taktikgenomgång. En kollega sa till mig att han inte ens ville spela. Han sa att han föredrog att förlora med sex-sju mål och sluta efter den här skandalen.

– Vi är rädda för att gå ut på planen, om vi slår ett felpass darrar våra ben eftersom vi vet att vi kommer att bli sågade efter matchen, att han förnedrar oss. Alla spelare vill lämna klubben. Det var inte rättvist, det som hände med Bergodi. När jag kom till Steaua kunde jag inte föreställa mig att såna här saker skulle kunna hända.

– Ghionea, Petre Marin och Goian är de enda som inte är rädda för Becali, för de har erfarenhet. De andras ben skakar. Visst, vi tjänar pengar, det finns krav, men atmosfären har blivit outhärdlig och vi kan inte prestera under de här förutsättningarna.

Sådär. Steaua ligger femma i ligan, två poäng efter Champions League-hjältarna i Unirea Urziceni. Och ni… ni tycker genast att det känns lite lättare att gå till jobbet igen, eller hur?

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB