Startsida / Inlägg

Fotbollsmördare

av Erik Niva

Michael Henderson är en 50-årig sportjournalist från Lancashire som är en av alla de britter som blivit desillusionerad av Den Moderna Fotbollen.

Det som skiljer honom från andra är att han inte nöjer sig med att muttra litegrann och ta ett djupare svep av pinten, nej, Henderson har skrivit en bok där han förklarar vad som har gått fel. Och framförallt – han namnger de han håller som ansvariga.
– Med tiden så tröttnade jag på överdrifterna, lögnerna och feltolkningarna. Fotbollen har dragits i smutsen av folk som inte ser till sportens bästa. Alltför få älskar den så som den borde älskas, med en värme balanserad av en kritisk avskärmning som man måste applicera på allt som är värt att göra. Det här må vara en indignerad bok, men som George Sand skrev, indignation är den högsta formen av kärlek.

Sedan några dagar tillbaka kör The Times utdrag ur ”50 People Who Fouled Up Football” – ber om ursäkt ifall några redan plöjt igenom dem, men här ute på de europeiska rälsarna får saker och ting ta sin tid – och de flesta uthängningar är gjorda på lite väl självklara grunder.

Wayne Rooney får skit för att han ibland uppför sig som en gatuunge från Croxteth, George Best får skit för att han slängde bort sin talang, Victoria Beckham får skit för att hon konverterade David Beckham till något mer än en fotbollsspelare och Freddy Mercury får tack och lov skit för att ”We Are the Champions” spelas på varenda satans prisceremoni nuförtiden.

Så långt inget konstigt alls, och få namn att höja på ögonbrynen över i totallistan, även om man blir lite nyfiken på vissa av motiveringarna:
Roman Abramovich, Sam Allardyce, Mike Ashley, David Baddiel, Tony Banks, Joey Barton, Ken Bates, Sid and Doris Bonkers (vilka?), Ashley Cole, Gary Cook, Hunter Davies, Didier Drogba, Martin Edwards, Sven-Göran Eriksson, The Fans, Paul Gascoigne, Geordie Blubber, The Golden Generation, Alan Hansen, Derek Hatton, Nigel Kennedy, Richard Keys, Lord Kinnaird, Nick Love, Steve McLaren, Piers Morgan, Jose Mourinho, Graham Poll, Antonio Rattin, Sir Alf Ramsey, Charles Reep, Don Revie, Peter Risdale, Robinho, Cristiano Ronaldo, Richard Scudamore, Bill Shankly, Bob Shennan, Peter Swales, Gordon Taylor, Sir Harold Thompson, Terry Venables, Ian Wright och Pini Zahavi.

Men – jag har utelämnat ett namn här, och det är en nominering som jag över huvud taget inte kan begripa. Min allvädershjälte Billy Bragg är nämligen med på listan över de brittiska fotbollsmördarna, och jag kan genuint inte begripa vad han gjort för att förtjäna detta.

Normalt sett brukar det vara Nick Hornby (vars nya ”Juliet, Naked” för övrigt som vanligt rekommenderas, även om den inte når upp till hans tre första) som blir orättvist påhoppad i de här sammanhangen, men gentemot honom kan jag i alla fall förstå mig på anklagelsen. Med Billy Bragg famlar jag så vilset att jag inte finner någon annan utväg än att helt enkelt lämna ämnet.

***

Det var nämligen hit som allt det här egentligen var på väg. Som alltid när engelska journalister skriver något är ju den ovannämnda boken helt centrerad kring den brittiska fotbollen. Jag tänkte ta och översätta tankegången till svenska.

Alltså, 58 personer (kanske fortsätter lägga till fler allteftersom namnen dyker upp) som ställt till med skit för den svenska fotbollen. Det bör givetvis noteras att jag inte menar att samtliga namn på den här listan gjort större skada än nytta för svensk fotboll – ofta är det snarare tvärtom, att sparka in de allra öppnaste dörrarna är ju bara plumpt – men samtliga har de frivilligt eller ofrivilligt skapat tröttsamma konsekvenser under de senaste åren.

I de allra flesta fall tycker jag att motiveringarna ger sig självt, men är det något ni undrar över får ni väl fråga. I alla fall, the naming and the shaming.

Anders Frisk, Zoran Lukic, Rikard Norling, Tony Gustavsson, Johan Plate, Patrick Ekwall, Khennet Tallinger, Tony Ernst, Ingo Söderlund, Henrik Rydström, Bojan Djordjic, Marta, Pa Dembo Tourray, Jan-Erik Hammarbäck, Mats Broström, Lasse Richt, Henrik Dagård, Peter Kisfaludy, Michael Andersson, Tommy Jacobsson, Janne Plånbok, Bengt Madsen, Sven-Göran Eriksson, Pär Zetterberg, Marcus Birro, Björn Ranelid, Mattias Göransson, Glenn Hysén, Thomas Bodström, Peter Antoine, Ola Andersson, Sladjan Osmanagic, Lasse Granqvist, Bosse Petersson, Magnus Hedman, Niklas Olovzon, Oksana Andersson, Kung Carl Gustaf, Markoolio, Dogge Doggelito, Oliver Cabrera, Roger Palmgren, Rasmus Lindgren, Andrés Vasquez, Sebastian Rajalakso, Pontus Wernbloom, Håkan Mild, ”Turbo” Svensson, ”Bjärred” Andersson, Fredrik Ljungberg, Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic, Labinot Harbuzi, Caroline Seger, Kosovare Asllani, Robert Laul, Simon Bank och Erik Niva.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB