Startsida / Inlägg

Cut the Crap

av Erik Niva

Allt frid och fröjd då?

I helvete heller.

Av de två extrapoäng som vi vann i den 94:e minuten i Budapest har vi i praktiken kastat bort en här. Och den kan bli oerhört kostsam. Det är fortfarande fullt möjligt att vårt öde kommer att avgöras i en målskillnadsaffär, och nu har vi inte längre någon rimlig chans att vinna den. En seger med fyra, fem mål var riktmärket för godkänt ikväll.

Vi var överhuvudtaget aldrig i närheten av att nå dit.

Ett av de strukturella problem som finns i det svenska landslaget blev plågsamt tydligt ikväll. På den andra sidan av Christian Wilhelmsson saknar vi helt snabba spelare i vår startelva. Elmander och Zlatan är snabba när de får upp farten – och när de känner för att springa – Safari kan väl beskrivas som tempostark. Mer är det inte. Och där har vi den absolut största skillnaden på det Sverige som styltade sig genom matchen idag, och det svenska landslag som var här och gjorde sju mål för några år sedan. Vi har inte längre farten för att luckra upp ett hederligt gammalt säckförsvar.

Men det finns ju ett sätt att komma till rätta med bristen på speed – och det är att öka bolltempot. Det är till exempel så Barcelona gör för att spela världens mest flytande fotboll, trots att de har ett mittfält med enbart långsamma spelare. Men högt bolltempo kräver både fart i tanken, precision i passningen och uppoffrande löpningar utan boll.

Ingen enda av de aspekterna uppfyllde Sverige idag.

Och en del av en känner ju också att det kvittar fullständigt hur långa resonemang man ger sig in på om olika spelsätt – när vi snackar om en match mellan Sverige och Malta. För ärligt talat, det krävs fan inte mycket för att slippa hela den här själadödande 80-minuterspärsen. Det krävs bara att Sverige går in och gör ett någorlunda professionellt jobb, att de når upp till i alla fall hälften av den intensitet, det fokus och den tändning som fanns i Budapest i lördags.

Med tre matcher kvar av ett plågsamt viktigt VM-kval är det helt enkelt inte okej att det ser ut på det här sättet. 

Andreas Isaksson ++
Mikael Nilsson +
Olof Mellberg +++
Daniel Majstorovic ++
Behrang Safari ++
Rasmus Elm +
Anders Svensson +
Kim Källström ++
Samuel Holmén +
Johan Elmander ++
Zlatan Ibrahimovic +

Men trots alla våndor – nu har vi resten av kvällen framför oss, och både Danmark och Portugal ska korsa varsitt kvalfält fyllda av trampminor. Det är deras tur att svettas nu.

***UPPDATERAT. Försöker själv parallelltitta på både Portugals och Danmarks matcher just nu – tack för att streamen fungerar som utlovat, TV4 – så jag hinner tyvärr inte svara på kommentarerna i den takt som jag önskar under kvällen. Men jag släpper igenom dem för allmän diskussion, och gör vad jag kan efterhand.***

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB