Startsida / Inlägg

Qualification, Once the Golden Rule

av Erik Niva

Som det heter på Söderstadion: Hylla den som hyllas bör. Förra inlägget från Simon Bank var muthafuckin quality.

Men det är som det är – någon måste sköta vardagsslitet vid löpande bandet också, och med en massiv, massiv VM-kvalkväll för dörren är det ju obligatoriskt med en anspråkslös liten miniguide till kvällens begivenheter. Och om jag nu lämnar Sverige åt svenskarna nere på Malta, då är det den här matchkvintetten som går före alla andra.

1. Frankrike-Serbien
Det där uttalandena från Thierry Henry om hur Frankrike saknade spelidé och hur han själv aldrig hade haft så tråkigt under tolv års landslagsspel kändes som ord i precis rättan tid – så därför var det ju satan så trist att han ägnat de senaste dagarna åt att dementera allting.
– Allt har blivit förvrängt. Jag hade en konstruktiv diskussion med förbundskaptenen. Det var inget bråk, inget gräl. Inget allvarligt. Alla blev vi sedan överraskade av rapporterna som kom, och jag tycker att det är skamligt att förmedla information på det sättet. Men jag börjar vänja mig.
* Har det skadat gruppen?
– Det var någon som hade det målet, men det har inte påverkat oss. Diskussionen har varit bra för gruppen.
* Är det som irriterar dig mest att diskussionen överhuvudtaget lämnat gruppen?
– Det spelar ingen roll eftersom informationen är helt felaktig.
För Serbien räcker det i praktiken med oavgjort hemma på ett bindgalet Marakana för att bli VM-klart. Frankrike lär låta Ribéry sitta kvar på bänken, men ersätta Escudé med Abidal i mittförsvaret.

2. England-Kroatien
Först gick Slaven Bilic ut och hävdade att England förlorat sin ”englishness” under Fabio Capello, vilket fick italienaren att förtjust tacka för tändvätskan.
– Tack, Mister Bilic. Det är fantastisk assistans, den bästa. Efter det här behöver jag inte motivera mina spelare.
Nu har visserligen Bilic försökt hävda att han egentligen gav det engelska laget en komplimang – det var då ett satans missförstående – men den här matchen har redan hetta så det räcker, med en dykanklagad Eduardo och en utbuad Joleon Lescott i centrum. I det förra kvalet nådde ju engelsk fotboll sin lägsta punkt på 15 år då Kroatien spelade bort dem från EM med sin 3-2-seger på Wembley och Steve McClaren gömde sig under ett paraply. Kroatien är nu kraftigt decimerat – Modric, Pletikosa och Juric är skadade, Corluka avstängd – och det räcker återigen med kryss för England.
Men… 

3. Paraguay-Argentina
Under 10 månader som förbundskapten har Diego Maradona testat 62 olika spelare. Han har inte fått någon av dem att fungera så bra som de borde. Fotbollsvärldens allra största ikon står nu och vacklar, riskerar faktiskt att falla.
– Han sköter sig uselt. All kärlek och fanatism som folket känt för honom kommer att gå förlorat under den här tränarfasen, säger supportern Carlos Terry till Reuters.
Det ska fortfarande extremt mycket till för att Argentina ska missa VM, men en förlust borta mot ett stabilt Paraguay skulle förmodligen knuffa Maradona över förlöjligandets gräns. Han ryktas nu slänga in Romero, Papa, Gago och Agüero i ett lag som inte ens varit nära att vinna sina senaste bortamatcher.

4. Bosnien-Turkiet
Någon direktplats till VM blir det ju inte, men ett kryss räcker för att urgamle coachen Ciro Blazevic ska ha utfört ännu ett Balkan-mirakel och tagit Bosnien till play-off.
Jag kommer ihåg för några år sedan, då Blazevic ville att jag skulle sitta på bönpallen på hans vespa då han dundrade iväg från hamnen upp till Poljud-stadion i Split. Vi hade sedan ett rent helvete att hänga efter med bilen, och visste att vi skulle gå miste om vår intervju om vi förlorade honom ur sikte.
Han är en konstig snubbe, Blazevic, men han har en satans förmåga att få splittrade fotbollslag från Balkan att dra åt samma håll. Det har länge gått rykten om att han i själva verket är betydligt äldre än de 74 år han själv uppger, och för några månader åkte tydligen en bosnisk journalist och besökte den kyrka där han föddes för att kontrollera uppgifterna. Det sägs sedan att han gick med på att inte publicera uppgifterna – mot löfte om att Blazevic garanterade att Bosnien skulle besegra Belgien både hemma och borta.
Det gjorde de.

5. Skottland-Holland
När Skottland möter Holland på bortaplan är klasskillnaden så stor att det knappt ens är idé att spela matcherna. Den ena slutar 6-0, den andra 3-0. Men så flyttas slagfältet till Hampden Park – och förutsättningarna jämnas ut som av en bulldozer.
– Vi kan slå Holland om vi visar passion, vilja, tro och mod – allt som är bra med Skottland, säger förbundskaptenen George Burley.
Det är möjligt att inte ens en seger räcker för att göra Skottland till den minst usla tvåan i den här satans tabellmatematiken, men efter ett stormigt kvalspel så skulle det i alla fall vara tillräckligt för att räta upp ryggarna på ett hårt prövat fotbollslandslag. Och mer därtill.
”Den här matchen har nästan kommit att gälla en hel nations självkänsla, snarare än bara managerns jobb”, inleder The Times sin införartikel.

Annat du inte får missa: Ungern-Portugal, Albanien-Danmark, Nordirland-Slovakien, Italien-Bulgarien, Mexiko-Honduras och Kamerun-Gabon.

Själv laddar jag upp med två tv-apparater och dubbla datorer. Om jag bara sköter grafik- och satellitkorten rätt borde det ge mig tillgång till i alla fall ett dussintal matcher, många parallella. Det får duga.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB