Startsida / Inlägg

Sweet and Tender Hooligan II

av Erik Niva

You thought it was all over? Nänä, efterspelet runt Manchester-derbyt kommer att rulla vidare i alla fall veckan ut. Och än finns det ju folk att träffa och saker att avhandla.

Först och främst har vi ju den här statistiska sammanställningen från The Guardian, som bekräftade vad alla med öppna ögon redan visste – på Old Trafford får Manchester United extra stopptid av domarna när de behöver den.

Sett över de tre senaste har domaren lagt till i genomsnitt 65,82 extrasekunder när Man United jagar mål in i stopptiden, jämfört med när de redan ledare. Det är alltså en dryg minut, skillnaden mellan tre och ”minst fyra” minuters tillägg.

***

Den stora tabloidstoryn för dagen är ju annars att både Sun och Mirror har jagat upp supportern som stormade planen och fick en vinge av Craig Bellamy. Killen i fråga är 21-årige United-supportern Jake Clarke, och tydligen var det efter segermålet han var inne och firade, snarare än efter 3-3-målet som jag trodde.
– Jag vet inte varför jag gjorde det. Jag trycktes fram mot staketet när Michael Owen gjorde målet – stället var galet, alla kramade varandra och jag kan inte förklara varför det hände. I nästa ögonblick var jag ute på planen och ville fira med United-spelarna. Det är inte i mitt blod att vilja skada någon. Jag ville bara jubla åt dem från nära håll.
Enter – Craig Bellamy.
– Jag minns att jag blev tacklad på planen, och sedan såg jag Bellamy komma mot mig. Han skrek: ”Get off the fucking pitch, you fucking knobhead”. Han sa det några gånger, och sedan knuffade han mig i ansiktet. Jag sa ”4-3 mate”, och jag tror att han sa något mer innan jag fördes bort. Jag hade druckit lite för matchen, men jag var inte full. Helt ärligt, det var känslorna som tog mig. Jag är United rätt igenom – som hela min familj – och jag kan inte minnas ett slut som det här.

Jake Clarke jobbar som murare i Chorley utanför Manchester. Han har gått på Old Trafford med sin pappa och sina bröder sedan han var fem år gammal. Nu är han livrädd för att bli avstängd från matcherna, och tänker skriva till klubben för att formellt be om ursäkt.
– Jag vill desperat gärna undvika en avstängning. Jag älskar klubben. Jag vet bara inte vad som flög i mig.
Problemet för Jake Clarke är att Manchester United – enligt The Telegraph – redan bekräftat att han kommer att straffas med livstids avstängning från Old Trafford.

Var det värt det?

SNN2215G-280_893705a.jpg

***

Avslutningsvis har vi det vi alla väntat på. När jag häromveckan skrev om ”15 Minutes That Shook the World” – mockumentären om halvtidspausen som fick Liverpool att vända Champions League-finalen mot Milan 2005 – så avslutade jag med att konstatera att vi såg fram emot trailern.

Och vet ni vad? Nu är den här, med Steven Gerrard, Jamie Carragher och allt.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB