Startsida / Inlägg

The Greatest Footballing Country on Earth II

av Erik Niva

Då ska ni få höra.

Tidigare idag bad jag er spekulera kring vilket land som är mest fotbollsintresserat i världen, utifrån vissa givna kriterier. Svaren var – som vanligt – många och resonemangen höll – som vanligt – hög kvalitet. Men hur korrekta var de egentligen?

Inte särskilt korrekta alls.

Ni tror mig inte? Då ska jag ta och bocka av kategorierna en efter en, samtidigt som jag ger er resonemangen som Kuper och Szymanski använt för att få fram sina svar.

Så då kör vi.

* För det första – i vilket land spelar högst andel av befolkningen fotboll?
1. Costa Rica, 27 procent
2. Tyskland, 20 procent
3. Färöarna, 17 procent
4. Guatemala, Paraguay och Chile, 16 procent
Antal korrekta svar jag fått in: 1, från signaturen ”Andrei”.
Här har författarna helt enkelt använt sig av en Fifa-undersökning från 2006. Fifas metoder tycks aningen vaga, men utredningen har i alla fall ”vetenskapligen observerats av Lamprecht&Stamm SFB AG, ett Zürich-företag som ägnar sig åt samhällsforskning”. Att Costa Rica vinner så klart är givetvis anmärkningsvärt på mer än ett sätt. Så vitt jag vet spelas i stort sett ingen damfotboll i Costa Rica – vilket i så fall borde innebära att minst halva den manliga befolkningen är aktiva fotbollsspelare. Och allt ni har fått fram är Hernán Medford och Paulo Wanchope? Sveriges position? Plats nummer 15, med 11 procent.

* För det andra – i vilket land går högst andel av befolkningen på fotboll?
1. Cypern
2. Island
3. Skottland
4. Norge
Antal korrekta svar jag fått in: 1, från signaturen ”The Owl”.
Här har boksnubbarna gjort det enkelt för sig, och enbart inkluderat europeiska länder med hänvisning till att det är de enda som det finns tillförlitlig statistik ifrån. Här är det uppenbart att länder med liten befolkning gynnas, då rent infrastrukturell problematik gör det omöjligt för de de större länderna att konkurrera. En arena kan liksom inte ta så värst mycket fler åskådare än 100 000 numera, oavsett hur många potentiella biljettköpare som finns därute. Noterbart, bland de ”stora” fotbollsländerna är Englands procent (2,5) mer än dubbelt så hög som Italiens (1,2).

* För det tredje – i vilket land ser högst andel av befolkningen fotboll på tv?
1. Kroatien, 12,4 procent
2. Norge, 11,9 procent
3. Holland, 11,5 procent
4. Uruguay, 10,7 procent
Antal korrekta svar jag fått in: 0
Här har det utgåtts ifrån de stora mästerskapens tv-siffror, då de anses vara de enda som världen i stort kan anses någorlunda jämlikt intresserade av. Siffrorna från flera olika mästerskap har använts – för att eliminera faktorer som tidsskillnad i möjligaste mån – och matcher med den egna nationen har uteslutits. Det siffrorna visar påstås därför vara hur stor del av befolkningen som ser en helt vanlig mästerskapsmatch, med det givna exemplet Tunisien-Saudiarabien i VM 2006. Enligt den matrisen har de dessutom lyckats hitta den nation i världen där befolkningen är allra minst intresserad av fotboll. Taiwan visade sig ha ett minusvärde, där alltså färre än noll på något sätt skulle bry sig om att se Radhi Jaïdi nicka in bollar. Sveriges position? 10:a, med 8,6 procent.

Och slutresultatet då? Jo… trumvirvel…. vinnaren är… trumpetfanfar…. vår söte broder… irriterande fiolgnissel från Alexander RybakNorge.

Norge, alltså. Idrottshistorikern Matti Goksöyr är förbryllad:
– Norge är en vintersportnation. Omöjligt att spela på vintern. Det här är verkligen ett mysterium.
Som ett bra Drillo-lag eller en australiensisk short track-åkare så vinner ju Norge mer på motståndarnas misstag mer än något annat. De håller sig framme i alla kategorier, utan att vinna någon. Norrmännen exkluderar ju inte kvinnorna från fotbollssporten (var 23:e norska är registrerad spelare), och får därför en bra andel aktiva spelare. De har fått igång intresset för den egna ligan de senaste 15 åren (var 27:e medborgare går regelbundet på matcherna), och har därför respektabla publiksiffror dragen från en liten befolkning. Och de har samma tradition av Tipsextra och några få statliga tv-kanaler som Sverige, och har därigenom byggt upp en grundmurad tradition av att se fotboll på tv.

Antal korrekta svar jag fått in: 3.

Men alla har de sina svagheter. Signaturen ”Fred” drog liksom bara in en oprecis gissning i förbigående, utan att förhålla sig till de olika kategorierna. Signaturerna ”Gatrocnemius” och ”Vicke Hallon” prickade in sina svar så sent – de två sista jag släppte igenom innan jag publicerade detta facit – att frågor måste ställas kring eventuell research under dagen.

Men nä vafan, hyllas de som hyllas bör – och klinga i koskällorna för Norge.

Hur fan ska jag högtidlighålla detta då? Jo, det ska jag berätta. Som av en händelse har två av höstens bästa nya skivor låtar med Oslo-tematik, så jag saluterar världens mest intresserade fotbollsfolk med dem. Här har ni fantastiska ”Oslo Novelist” med fantastiska Grand Archives och ”Oslo Campfire” med Port O’Brien.

La det svinge.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB