Startsida / Inlägg

Winners and Losers

av Erik Niva

Vi tar Sveriges grupp först så vi blir av med eländet. Först och främst ska vi alltså tacka den maltesiske brevbäraren Ian Azzopardi för att VM-drömmen fortfarande har luft. I andra hand kan vi tacka den gamle Tidaholms-försvararen Armend Dallku, som stod för förarbetet när Erjon Bogdani jämnade ut Nicklas Bendtners ledningsmål.

Att en brassekombination återigen räddade Portugal – i lördags var det Liedson, nu lyfte Deco fram bollen till Pepe – var väl däremot mindre bra.

***

Onwards and upwards. Igår plockade jag ut fem matcher som jag förväntade mig att ni skulle hålla ögonen på. Fuskade ni så får ni dem här i tur och ordning.

Frankrike fick ju inte den roligaste starten på ödesmatchen i Belgrad. Inte ens tio minuter hade gått när målvakten Hugo Lloris drabbades av en störtlöjlig frilägesutvisning och Nenad Milijas lyfte in straffen. Att Thierry Henry sedan utnyttjade ett Oliver Kahn-misstag av Vladimir Stojkovic räcker inte för att Frankrike ska undvika kvalplatsen.

När England vann med 4-1 på Maksimir ifjol hade de väl egentligen redan gjort upp med sitt Kroatien-spöke. Riktigt säkra kände de sig ändå inte – så de begravde det ännu djupare den här gången. Lampard satte en straff och en nick, Gerrard hängde både en och två nickar och Rooney rakade in en målvaktsbjudning. Någon som tror att det kommer att spira lite VM-optimism i den engelska pressen framöver?

Diego Maradonas patetiska Argentina var näst intill chanslöst i Paraguay. Hemmalaget sprang cirklar runt motståndarna, och de blåvita ska vara tacksamma för att Nelson Valdez segermål blev matchens enda. Argentina är faktiskt riktigt illa ute nu.

Bosnien var illa ute, när Emre stötte in ett turkiskt ledningsmål efter bara några få minuter av andraplatsuppgörelsen i Zenica. Men det är något med det här laget. Sejad Salihovic skruvade in kvällens vackraste frispark, och Bosnien fortsätter att klösa sig närmare den där play off-matchen på Råsunda som jag blir allt mer fixerad vid.

Som blott femte europeiska lag i historien gick Holland helt rent genom ett kval. Precis som väntat spelade det ingen större roll hur mycket Skottland än huffade och puffade – med mindre än tio minuter kvar föll de såklart ändå på ett försvarsmisstag av David Weir. Dribbelgubben Eljero Elia valsade enkelt in bollen.

***

Och de andra matcherna jag puffade för? Jo, Italien imponerade äntligen igen. VM-hjältarna Pirlo och Grosso skruvade tillbaks klockan med sitt samarbete – men tyckte du att det var ett vackert passningsmål så är det bara för att du inte sett förarbetet till Vincenzo Iaquintas mål ännu. Man City-löftet Vladimir Weiss spelade vackert fram Stanislav Sestak, och Slovakien tog ett jättekliv mot sitt första mästerskap efter seger på svårspelade Windsor Park. Jean Makoun satte Kamerun på kurs mot en andra seger mot Gabon på fem dagar, medan gamle indianen Cuauhtemoc Blanco i stort sett gav ett Eriksson-löst Mexiko sin VM-biljett.

***

I övrigt noterar vi att Nilmar stod för kvällens mest imponerande individuella insats. Ett, två och tre mål när Brasilien befäste sin dominans i Sydamerika. Även om jag gillar den hederliga gamla stövelvolleyn som chilenaren Humberto Suazo stack emellan med också.

Söderbrodern Sebastian Egúren stängde matchen mellan Uruguay och Colombia. Snart 37-årige högerbacken Sargis Hovsepyan valsade iväg på en egen raid när Armenien slog Belgien. Letten Aleksandrs Cauna och amerikanen Ricardo Clark mätte långskott. Och den sevärde ungerske venezuelanen Miku – kvalitetsetnicitet – showade in ett fint solomål.

Och jodå, vi fick ett Tottenham-mål den här kvalkvällen också. Roman Pavljutjenko levererar alltid i den ryska tröjan.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB