Startsida / Inlägg

Saturday Sweep

av Erik Niva

Lite småtafsande på lördagsfotbollen från Simon Bank, men det kan vi naturligtvis inte nöja oss med. Dagen tarvar en ordentlig och fullständig genomgång.

Förjävla fin Premier League-omgång, där hoppet om att vi ska få en liga där toppfyran inte har sin plats given steg rejält. Sunderland ser faktiskt ut att vara the real deal, och vann helt rättvist över ett vilset tre-mittbackar-och-Jay-Spearing-på-innermitt-Liverpool. Ni har ju sett målet och ni har sett killen som gjorde det. Tråkigt nog är det tydligen så att det egentligen skulle ha underkänts – det borde ha dömts uppkast på punkten där bollen träffade badbollen – men som alla som inte håller på Liverpool begriper var det givetvis en seger för fotbollen att det ändå godkändes.

Finfin match mellan Aston Villa och Chelsea, även om det nu var tre misstag som gav målen. Brad Friedel borde såklart ha räddat Didier Drogbas distansskott, Frank Lampard borde inte ha trott att han var Steve Bould och skarvat fram Richard Dunne och Petr Cech borde åtminstone ha tagit sig i närheten av bollen som James Collins till sist nickade in.

Även i de två andra Big Four-matcherna bjöd nederlagstippade bortalagen upp till kamp. Efter att en flyfotad Rob van Persie och en stadig Abou Diaby gjort två mål på två minuter hade ju den normala reaktionen varit att vika ner sig för det ny-kinesiska Birmingham. Men Sebastian Larsson trängde Vito Mannone, Lee Bowyer skickade in reduceringen – och när Andrej Arsjavin till slut vred in 3-1 med dryga fem minuter kvar var Arsenal en gnutta pressat.

En liknande historia på Old Trafford. Ett självmål av Gary Cahill och Antonio Valencias första mål för Man United tycktes begrava Bolton, men Matty Taylor reducerade och mot slutet var det faktiskt Alex Ferguson som stönade över att tilläggstavlan visade fyra minuter.

Första Premier League-målet för den nya klubben? Jo, ett sånt gjorde tataren Dinijar Biljaletdinov också, när han kvitterade Kevin Doyles ledningsmål och räddade en poäng för Everton mot Wolves.

Och åh… Big man Ledley King och small man Jermain Defoe gjorde visst också mål, när Spurs ovanligt nog snattade åt sig någon poäng fler än de förtjänade nere i Portsmouth.

***

Valencia pressade Barcelona hårt i en utmärkt fotbollsmatch, men eftersom den slutade 0-0 och Zlatan inte spelade så tycktes ändå alla besvikna.

Lättare då att till sig Real Madrid-Valladolid, tydligen. Och visst, även om det inte var särskilt dramatiskt så fanns det ju en hel svit vackra mål här. Vilket var snyggast? Raúls klack, Alemáns frispark, Marcelos kanon, Marquitos utsida eller – min favorit – Higuaíns lobb?

Utöver dessa mål så gjorde dessutom övermänniskan Raúl ett andra mål – så 4-2 till Madrid blev slutresultatet.

Deportivo slog Sevilla efter ett satans långskott från Juan Rodríguez, men även om jag gillar Depor så tillhör jag inte de som tyckte att det var ett bra resultat som jämnade ut ligan ytterligare. Istället såg jag det här som ett tungt slag mot den enda låtsasrealistiska utmanaren till toppduon.

***

Ni har ju redan sett att Dejan Stankovic gjorde hela helgens mål – från 54 meter! – men det fanns en hel del annat att titta på när Inter massakrerade ett Genoa som föll igenom fullständigt. Stankovic och Sneijder bildade anfallstrident med centern Mario Balotelli, som sprang in med andra målet. Då hade redan Modesto gjort självmål, och på andra sidan Stankovics drömmål följde sedan förnedringsfullträffar av Vieira och Maicon.

Hatmötet mellan Juventus och Fiorentina slutade 1-1, men vanns av bortalaget på poäng. Vargas vinklade in deras ledningsmål, för att sedan se Amauri peta in ett skitmål till kvittering.

***

I Frankrike spelade Sochaux för Charlie Davies – och hittade kraft för att besegra självaste Lyon. Jacques Faty petade in första målet, Sloan Privat kontrade in det andra. Clint Eastwood var av någon anledning inbjuden för att administrera avsparken, och visade upp imponerande Higuaín-teknik med sin lyftning.

***

Småblek omgång i Bundesliga, men pallar ni att klicka er fram 5.35 i det här klippet ser ni hur koreanen Cha Du-Ri lyfter upp Bayern München ur en av sina ständigt återkommande minikriser med helgens klart läckraste självmål.

***

Annars var väl det roligaste att Olof Mellberg placerade in Olympiakos ledningsmål mot Asteras Tripoli. Och lägg märke till hur satans snyggt namnet Mellberg ser ut skrivet på det grekiska alfabetet.

***

Nävafan, nu laddar vi upp för helgens match, va?! 14.00. För första gången på 43 år är det dags för bomullsderby i den engelska högstaligan.

Blackburn-Burnley. Don’t miss.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB