Startsida / Inlägg

The Gigi Report

av Simon Bank

Söndag, säger ni? Avsluta helgen, långpromenader och höstmys? Dags för tv-fotboll och lite småborgerligt smågodis?

Äh. Trams.

Söndag är, naturligtvis, en dag lika god som alla andra för att ägna sig åt att hänga i rockskörten på Gigi Becali. Gigi är ju – vid sidan av tyska målvakter, oljiga fotbollsmodeller och Tottenham Hotspur – en av den här bloggens själva grundpelare, och nu har han varit i farten igen.

Först en kort resumé av Gigis personlighet.

Gigi kan fira.

Gigi kan dansa.

Gigi kan laga sin femmiljoners-bil.

Gigi kan inte sluta skratta i debattprogram i tv (har jag förstått det rätt är det en seriös debatt, bland annat om huliganproblematik).

Gigi kan, som ni vet, dessutom lösa HBT-frågan (”spärra in bögarna!”), huliganfrågan (”spela kristen musik före matcherna!”) och motivationsfrågan i Steaua Bukarest (”vinn, era jävlar!”).

Mitt i detta ska han alltså ställa upp i rumänska presidentvalet (han ligger sexa i opinionsmätningarna med ett femprocentigt stöd, trots att han i modern korsriddaranda kallar sig själv för ”ljuskrigaren”) och slåss mot det juridiska systemet. Vi har tidigare berättat om hur han försvarade sin bil genom att kidnappa biltjuvarna, och i veckan blev det klart med åtal. Det fina med det är att detaljerna kring kidnappningen klarnat lite.

Enligt åklagare och polis uppdagades alltihop tidigt den 27 januari, när polis kallades till platsen efter att vittnen sett sex beväpnade män stoppa trafiken och tvinga ner tre biltjuvar i bakluckan av en bil. Gigi höll dem sen fångna i en Bukarest-förort i ett par timmar tills tjuvarna skriftligen erkänt att de… ja, tjuvat.

– Det är jag som är offret. Om jag hade polisanmält dem hade jag aldrig fått tillbaka min Merca, har Gigi själv sagt om fallet.

Det fina med att dra killar som Gigi inför rätta är att man kan slå flera flugor med samma snabba högersving. Det är ju det här med hans Steaua-styrande också. 2008, för ett drygt år sen, slogs Steaua fortfarande om mästartiteln i Rumänien. Det var det där året när nya storklubben Cluj höll på att rycka, Steaua jagade och Gigi gjorde vad varje sund idrottsledare skulle göra:

Han skickade dit fyra hantlangare med 1,7 miljoner euro i kontanter.

Gigi hade inga problem med att förklara varför:

– Jag skickade dit dom för att köpa choklad och godis. Det är mina pengar och jag gör vad jag vill med dem.

Grejen är att han gled lite på sanningen där. Pengarna var en hypotetisk bonus till spelarna i Universitatea, Clujs lokalrivaler som hade chansen att slå Cluj och därigenom hjälpa Steaua i titelracet.

Men Cluj vann, Cluj blev mästare, och ett par veckor senare gjorde Gigi nästa pedagogiska utspel.

Han erbjöd spelarna i rumänska landslaget en tre gånger så stor bonus (5,5 miljoner euro) för ett lyckat EM-slutspel.

– Jag erbjuder landslaget pengarna för att visa åklagarna att jag ger spelare pengar för att spela bra, inte som en muta, sa Gigi.

Förbundet tackade nej, påpekade att han borde investera pengarna i Steaua eller Steauas ungdomssektion istället, och nu är åklagarna ute efter att driva det här fallet vidare också. Om ni undrar hur Gigi själv bemött anklagelserna i det där kidnappningsfallet (rättegång inleds 17 november) så har han gjort det genom att demonstrativt vägra läsa utredningen.

Kan de inte bara lämna en enkel fotbollsledare i fred nån gång?

gigi-becali-user-car-salesman.jpg 

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB