Startsida / Inlägg

Fiendens Fiende

av Erik Niva

It’s a funny ol’ season, this.

Vi är mitt inne i slutspurten av det som på många sätt är den bästa, mest spännande europeiska fotbollssäsongen på åratal. Finanskrisen har bökat till spelplanen. Givna topplaceringar har plötsligt inte varit lika cementerade längre, vilket i sin tur fått nedärvda antipatier att omvärderas.

De sista veckornas spelprogram har kastat upp högintressanta fotbollsfilosofiska frågor över hela kontinenten. Vill ett småpressat Lazio besegra Inter för att hjälpa Roma till scudetton? Vad tycker ett resignerat Liverpool att en poäng mot Chelsea vore värd, nu när den förmodligen skulle hjälpa Manchester United till en historisk nittonde titel? Hur väger man egentligen urgamla rivaliteter mot akut pragmatism? När blir fiendens fiende en vän?

Vi har att se fram emot och fundera över…

24 april
Man United-Tottenham
Tidig lördagsavspark, och för ovanlighetens skull kommer hela det ljusblå Manchester hoppas att de avskydda grannarna i rött går upp i serieledning. Ska Man City ta den sista Champions League-platsen behöver de ha Spurs inom räckhåll. Nere i London har ju Chelsea utvecklat en allt starkare motvilja mot Tottenham genom åren, men den här dagen har de nog lätt att lägga den åt sidan.

Arsenal-Man City
Inte ens ett särskilt svårt moraliskt dilemma för Tottenham-supportrar, nu när Arsenal är uträknat ur titelracet. Oavsett hur det gått på Old Trafford kommer vi mangrant att böna och be om en Arsenal-seger här.

25 april
Galatasaray-Bursaspor
Riktigt lurigt läge. I teorin har Galatasaray fortfarande chans på den turkiska ligatiteln – men i praktiken får de nog mest ägna våren åt att hoppas att Fenerbahçe inte vinner den. Och ska man då sätta stopp för deras enda realistiska hot? Bursaspor har chockat Turkiet hela säsongen, men har nu knappast råd att tappa någon enda poäng ifall de verkligen ska kunna bärga skrälltiteln.

1 maj
Schalke 04-Werder Bremen
Efter att Borussia Dortmund släppte in ett sent, sent kvitteringsmål mot Hoffenheim i helgen har de nu inte Champions League-platsen i egna händer. Istället måste de hoppas på hjälp, till exempel av Ruhr-grannarna från Gelsenkirchen. Men är verkligen en CL-plats värd risken att Schalke lyckas ta hem mästarskölden och skaka av sig stämpeln som evig förlorarklubb?

2 maj
Liverpool-Chelsea
Kanske den märkligaste och viktigaste matchen av dem alla. Å ena sidan har Liverpoolfortfarande en teoretisk chans på fjärdeplatsen. Å andra sidan skulle en seger här – förmodligen till och med ett kryss – göra så att Man United slutligen passerade Liverpool som klubben med flest ligatitlar i historien. Här kan Liverpool själva se till att deras definitiva argument i käbbelkampen mot United (en gång för alla?) försvinner.

Lazio-Inter
Känslorna i Rom har ju inte precis svalnat av efter derbyt i förrgår. Så som läget är i den italienska toppen lär Inter behöva gå rent för att brotta tillbaka scudetton ur Romas vargklor. Och de svartblås särklassigt största utmaning kommer här, på ett Olimpico där Lazio fortfarande inte är helt säkra på att undvika nedflyttning. Skulle laziales rent utav tycka att det var värt ett år i Serie B för att slippa se Francesco Totti strutta omkring i stan med bucklan?

Zürich-Young Boys
Kanske inte verkar så intressant jämfört med dagens två andra moralmatcher, men man ska inte underskatta rivaliteten som vuxit fram mellan Basel och Zürich i takt med att de två klubbarna totaldominerat de senaste årens schweiziska fotboll. Den här säsongen har dock Zürich floppat, och ligger långt ner i tabellen samtidigt som Basel delar serieledningen. Enda hotet mot Basel? Jo, ett Young Boys som Zürich i sin tur också har en infekterad relation till. Vad händer här?

15 maj
PSG-Montpellier
Jaaa… Den här ska ju inte behöva betyda något – men om nu Olympique Marseille förblir Olympique Marseille och på något sätt lyckas kasta bort sin klara serieledning? I så fall kan det teoretiskt sett bli så att de behöver hjälp från den huvudstadsklubb de föraktar i själva slutrundan. Montpellier har överträffat förväntningarna hela säsongen, men ska de nu kunna närma sig själva titeln lär de behöva en hjälpande hand. Undrar vilka som skulle kunna sträckas ut den vid ett sådant scenario…?

16 maj
Bursaspor-Beşiktaş
Och om nu Bursaspor överlevt resan till Ali Sami Yen med mästardrömmen intakt så innebär säsongens allra sista match ännu ett intressant läge. Om Galatasaray böjt sig åt sidan för att hindra Fener från att ta titeln – är Beşiktaş beredda att göra detsamma? Istanbul kommer att vara en ännu mer infernalisk stad än vanligt den senaste månaden.

/Erik Niva

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB