Startsida / Inlägg

Men dom ska jävlar inte spela här

av Simon Bank

Samuel Eto’o? José Mourinho? Xuper-Xavi? Pulgita? Pedrito? Hela Barcelona Zlatans Barcelona?

Jo, men de har ju både vi och alla andra skrivit om redan. Låt oss prata om saker med längre och bredare rötter än Champions League.

Vi, ni och hela världen har noterat att Nordkorea ska spela VM i sommar. Om detta kan man tycka många saker, och nästan inga av dessa saker kommer undan politiken och grunddiskussionen om fotbollens roll i politiken och vice versa.

Trodde ni att det skulle dröja tills juni innan den debatten tog fart så trodde ni fel.

Nordkorea har bestämt sig för att sköta sin VM-uppladdning på plats i Afrika. I Robert Mugabes Zimbabwe, närmaste bestämt – ett annat land med en annorlunda syn på demokrati. Det räcker med en snabb historisk skrapning för att hitta starka band mellan de två staterna.

När Mugabe ledde revolten mot det vita Zimbabwe under det tidiga 80-talet behövde han vältränade, väpnade styrkor för att kunna hålla landet i sitt järngrepp. Ndebele-folket från Matabeleland-provinserna nere i väst (som tidigare gjort gemensam sak med Mugabe i revolten) hotade regimen, vilket fick Mugabe att slå till med full kraft.

Hans beryktade elitförband den Femte Brigaden ledde Gukurahundi, en massaker som Ndebele än idag kämpar för att få betecknat som ett folkmord. Uppgifterna varierar, men minst 7000 och förmodligen upp mot 20 000 ndebele – de flesta civila – ska ha slaktats av brigaden.

Soldaterna var disciplinerade, stenhårda och vältränade. Det var Robert Mugabes inspiratörer och vänstervänner som stått för utbildningen.

Vilka lärarna var?

Nordkorea.

Nu ska Kim Jong Il skicka sitt fotbollslandslag hit, de ska spela matcher i Harare och, framför allt, i Bulawayo nere i Matabeleland.

De är inte välkomna. Ndebele-grupper har hotat med attacker och demonstrationer, och det i ett land där polis så sent som för ett par veckor sen ryckte ut och bommade igen en utställning som skildrade krigsbrotten från 80-talet.

– Vi är totalt emot att ta hit Nordkoreas lag, säger Methuseli Moyo från Zupa-partiet. Att låta ett lag bära nordkoreansk flagg här är ytterst provocerande.

Regimen väljer att spela ut sport-kortet. Turistministern Walter Mzembi har förklarat att han bjudit in såväl Brasilien, England och USA, men att Nordkorea var de enda som ville komma till just Zimbabwe.

– Jag skulle inte göra det här till en fråga om politik. Det handlar bara om sport, förklarar han för sydafrikanska Times.

Som om sport någonsin bara handlade om det.

kim.jpg

/Simon Bank

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB