Startsida / Inlägg

Yes We Caen!

av Simon Bank

Att se två matcher är att se ingen, och eftersom jag egentligen inte hade tid med fotboll i kväll så såg jag Milan–Juve och PSG–Bordeaux samtidigt. Man får inte vara dum.

Berlusconi-matchen (Juve vann på straffar efter 0–0, Thiago Silva brände) var ungefär som man kan vänta sig med en vecka kvar till seriepremiär. Det var alltså intressantare att titta åt Paris till – för det var en alldeles fantastisk fotbollsmatch. Jag tänker inte referera den, inte mer än att berätta att Bordeaux vann det här på en bön. Giuly kom in för PSG efter en timme, och Bordeaux hade problem med hans fart.

Diarra nickade in 0–1 på hörna, Giuly kvitterade efter en minioffside på Nenê – och när minuterna rann ut så stod vi där vi stod, med två lag som vräkte på för att vinna, och med ett Bordeaux som verkligen, verkligen behövde det.

För att förstå varför dammar vi av det här inlägget, från i våras (gå ner en bit). Bordeaux har svarat för ett historiskt ras de senaste nio månaderna, och nu stod de ett par minuter ifrån att gå in i en säsong med en poäng på tre matcher.

Stämningen på Parc des Princes var som förr, eller bra nära, GdB:s Nice-värvning Anthony Modeste fick ett par öppna lägen, men missade, och med 93 minuter på klockan var det fortfarande 1–1.

Med 94 minuter på klockan hade Ciani nickat in 2–1 för Bordeaux.

Säsongens första ödesmål?

Ja, och om jag nu plågar er med Ligue 1 så ska jag förstås dra upp Caen också. Jag har inte sett dem spela än i höst, så ni får nöja er med ett konstaterande. Om vi radar upp samtliga 98 lag som i år spelar i de fem europeiska toppligorna så gick Caen in i säsongen med det i särklass tuffaste matchprogrammet de tre första omgångarna.

Bologna har ett tungt program (Inter, Lazio, Roma), skandallaget Hércules också (Athletic, Barça, Valencia), och Stoke börjar tungt (Wolves, Spurs, Chelsea).

Men det är inget mot Caen. De är nykomlingar och de har öppnat sin säsong med att möta, i tur och ordning, mästarna Marseille, ligatvåan Lyon och ligafemman Montpellier (borta).

Idag kan vi summera hur de klarat uppgiften: Två vinster, en oavgjord, sju poäng, andraplats i Ligue 1.

Chapeau! som vi säger i hexagonen.

Och, just det, vi har ju en liten återkomst att rapportera från Italien också. Zdenek Zeman är tillbaka, med Foggia. Det började som det ska.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB