Startsida / Inlägg

Another Day, Another Murder

av Simon Bank

Ronaldinho sågar Milans anfallsspel, Gigi Delneri konstaterar att hans gamle pojk Cassano ”har ett svärd som han ramlar över lite då och då”, Mario Götze dansar vidare och Steve Bruce har inte somnat än.

Fotbollseuropa vaknar till en ny vecka, och vi tar oss tiden att skänka en tanke åt dem som inte gör det.

I lördags samlades människor för att spela och se på en fotbollsmatch på en liten plan i San pedro Sula, två timmar norr om Tegucigalpa i Honduras. Kvart över tre stormades planen av nio tungt beväpnade män, med skottsäkra västar och skidhuvor som täckte deras ansikten. De sköt pojkar, män, gamla i publiken och kollade noggrant om de bar vapen eller hade gängtatueringar, innan de lät dem lägga sig på marken.

Sedan öppnade de eld, vilt, med sina M16 och AK47:or. Fjorton döda, den yngste 22, den äldste 60.

Polisen är övertygad om att det rör sig om ett gängkrig, mördarna var ute efter en yngling vid namn Froylán, medlem i det kriminella gänget los Terecereños. I grunden handlar det om makten över knarkhandeln, och misstankarna riktas mot Mara 18.

Gäng i allmänhet och Mara 18 i synnerhet är en maktfaktor i Honduras, ett land som har en av världens högsta mord/invånare-kvoter (i snitt mördas mellan tio och femton människor varje dag). Inte ens inne i fängelsen har de kontroll på gängmedlemmarna.Så sent som för två veckor sen gjorde polisen en raid mot de 156 gängmedlemmar som spärrats in i högsäkerhetsfängelset Escorpión, efter uppgifter om en rymningsplan.

Det visade sig att det var si och så med högsäkerheten. Efter att ha genomsökt cellerna och slagit ner väggarna hos fångana och gängledarna ”Lucifer”, ”Skuggan”, ”Pantern” och ”Trollkarlen” hittade de dynamit, tändanordningar, handgranater och automatvapen.

Gängen är starka och många, och det här är inte första gången som Mara 18 nämns i samband med fotboll. Det var Mara som låg bakom kidnappningen och mordet på Wilson Palacios 14-årige lillebror Edwin för tre år sedan. Den franske dokumentärfilmaren Christian Poveda ägnade två år av sitt liv åt att infiltrera och skildra bland annat La Maras salvadoranska gren, i filmen La Vida Loca som kom ut för två år sedan visar han upp en värld där liv betyder mindre än ingenting. Filmen kan ni se här.

Poveda själv? Han sköts kallblodigt ihjäl i september i fjol. Man misstänker att en medlem ur Mara 18 höll i mordvapnet.
mara18.jpg

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB