Startsida / Inlägg

Life in Plastic, it’s Fantastic

av Simon Bank

Matchmorgon, med allt vad det innebär. Förväntan och sirener, frukost och spekulationer. Innan jag ger mig ut och gör Gelsenkirchen snabbskummar jag igenom vad som skrivs hemma, och det är nu så att det mesta handlar om ett knallskott.

Jag kan ju känna att det är hög tid att göra en Lotito och sätta en task force på fallet. Det finns ju folk med specialkunskaper som skulle kunna reda ut ett och annat på våra läktare.

Hur som helst. Mitt i snabbläsningen av tidningarna så snubblade jag över det här kvinnogeniala tilltaget. Barbie i naturlig storlek. Idealen inte bara under förstoringsglas, utan i förstoringsmaskin. När jag tittade på det där kom jag ihåg senaste gången jag reagerade över Barbie-dockor (det är inget som händer frekvent, gången dessförinnan kan ha varit när jag och Anette i grannhuset gjorde kaos med naken-Barbie och naken-Ken för drygt tretti år sen). För tre månader sen hölls den stora lekskaksmässan i Nürnberg.

Mattel, det amerikanska företaget som producerar dockorna, har gått på knäna lite de senaste åren. Ett av motdragen de presenterat, och som de drog hårt på i Nürnberg, är att göra minibarbies av kända kvinnor. Bland annat gjorde de en replica av vår kronprinsessa, vilket noterades förtjust i svensk press. Det lätt sinnessjuka i att avbilda Victoria, en överpresterande ung kvinna som lidit av ätstörningar, med världens smalaste armar och midja rördes det inte så mycket vid.

Det var hur som helst inte bara Vickan som blev docka.

Mässan hölls ju i Tyskland, ett par månader före dam-VM, och Mattel var inte dummare än att de tänkte lägga ihop ett och ett. Alltså framställde de två dockor till, en som föreställde den tyska förbundskaptenen Silvia Neid (världens främsta damlagstränare i fjol) och en som föreställde den eviga målmaskinen Birgit Prinz. Neid gestaltades i tajt, svart dräkt med en rosett på kavajslaget och fina små pärlörhängen.
– Vi är lika, men jag är orolig att min Barbie är lite vigare än jag är…, skrattade Neid.

Det hade hon nog rätt i. Det är så jag minns det från när jag och Anette lekte.

Birgit Prinz, däremot, var inte där. Sjuk, tydligen. Återbud. Men ni vet ju hur hon ser ut; stor, kraftfull, funktionell, stark. Birgit Prinz är en av de främsta idrottskvinnor Tyskland haft de senaste femton åren tack vare sin snabbhet och sin kropp, hon är dessutom utbildad massör och arbetar med skadebehandling. Stephen Wegener, pr-man på Mattel, hyllade både Prinz och Neid:
– De är perfekta ambassadörer för sin sport. Med sin passion ses de som förebilder för många flickor och kvinnor.

Fast… så väldigt perfekta var de kanske inte, om man nu tänker efter.

Så här ser Birgit Prinz ut när hon spelar fotboll:
bp.jpg

Så här såg hon ut när Barbie fått putsa en smula på henne:
bbarbie.jpg

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB