Startsida / Inlägg

Manu Knighted

av Simon Bank

Nya tider, nya metoder. I onsdags morse gick Manu Neuer ut på Facebook och berättade det alla undrat väldigt länge. Efter 20 år i Schalke hade han bestämt sig för att prova något nytt.
– Jag har sagt till klubben att jag inte kommer att förlänga mitt kontrakt, skrev han.

Fansen svarade upprört. I lördags mötte han dem för första gången efter beskedet, Schalke spelade mot Kaiserslautern och Neuer hade ingen aning om vad som väntade honom.
I Nordkurve, sektionen där han själv stått match ut och match in som tonåring, höll fans upp plakat med texten ”Som målvakt nummer 1, som människa en 0” – men de andra var fler. Av den stora massan fick han flest applåder av alla blå spelare.

Ikväll såg ni varför.

I en timme och lite till höll Manu Neuer liv i den här matchen. I 66 minuter var han en jävla enmans-armé som tog allt som Manchester United kastade mot honom. Och de kastade mycket.
Schalke hade sina ambitioner, för så funkar Ralf Rangnick, men det ledde också till att han skickade ut ett lag där flera spelare var med nästan enbart för sina offensiva kvalitéer. Det ledde till att United kunde börja sina anfall högt upp, med att leta vägar från Giggs och Carrick mot löpskvadronen Chicharito-Rooney-Park-Valencia.

Om de kungsblå hade haft en mänsklig målvakt hade det här varit över efter en halvtimme. Nu hade de Manu Neuer, som stod och gjorde ABC:ets alla livräddningsknep på sina lagkamrater. Till slut gick det ju inte.

Fenomenet Ryan Giggs (han har gjort mål i femton upplagor av den här cupen nu, precis som Raúl) hade just svarat för matchens finaste miss – han sköt bollen fem meter utanför med högerfoten – när han rann igenom i ytterligare ett av alla frilägen. Neuer kapitulerade, Rooney gjorde ett till, och the Famous Man United are going to Wem-ber-lee.

De kommer att gå igenom årets CL utan att ha släppt in ett enda mål på bortaplan, men det här var deras bästa bortamatch på evigheter.
Nu får de spela final hemma i England. Och, just det, nästa säsong behöver de en ny målvakt.

/Simon Bank

PS. Ni såg kanske att Rangnick bytte in Julian Draxler på slutet. Det är lite roligt med Draxler. På inrådan av Felix Magath slutade han skolan för att satsa på fotbollen, vilket fick hans lärare att göra rättssak av alltihop. I lagen om barnarbete framgår att man inte får arbeta efter klockan åtta på kvällen. Draxler är bara 17, klockan var långt efter tio när han kom in.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB