Startsida / Inlägg

Rep My City

av Simon Bank

Visst, vi försöker så gott vi kan. Jag och fotbollen ligger i skilsmässa, men vi har bestämt att inte prata illa om varandra inför er, och att försöka skiljas som vänner. Vi hade nån tanke om att aldrig gå och lägga oss osams, men efter två vita nätter har vi gett upp det lite.

Men vi ska försöka, ska vi.

Det är ju inte så att världen står stilla bara för att den gått under. Loulou färgar håret, Bohemen har gått upp, Eden Hazard ska gå till en klubb som har en blomma i klubbmärket, eller eventuellt ett djur, eller en bokstav. Ja, och så händer det ju saker i Bukarest, som vi borde informera om.

Om lite drygt två veckor är det dags för val i Rumäniens huvudstad. Borgmästaren kommer att ha en budget på en miljard att röra sig med, och femton kandidater har anmält intresse för ämbetet.

I alla fall två av dem har en plats i svensk fotbollshistoria.

Anghel Iordănescu, den gamle Steua-legendaren, var ju förbundskapten i det Rumänien som Tord Grip, Anders Limpar och Magnus Erlingmark skickade ut ur VM i den där kvartsfinalen 1994. Nu vill han bli borgmästare, som representant för nybildade NUPR (Nationell Union för ett Progressivt Rumänien) och han har ju argument som onekligen är svåra att värja sig mot:

– Jag är säker på att jag kommer att vinna. Folket i Bukarest gav mig mandatet att vara deras representant när det gäller sport. Jag lyckades då och är säker på att jag kommer att göra det igen.

– Kan man slå Argentina kan man väl slå Oprescu (den sittande borgmästaren).

Jag köper det. Kan man skära medvurst kan man väl operera en kalv. Men enligt de senaste opinionsmätningarna vi kommit över leder Oprescu med 65 procent av rösterna. Iordănescu släpar på tre procent. Men kunde Chelsea så kan väl han. Hur som helst så hade han ju, av rena underhållningsskäl, varit den här bloggens favorit i valet om det inte vore för att det finns ett annat alternativ som klockat in på sex procent i mätningarna.

Jorå. Gigi Becali vill ha en stad.

gliderin.jpg

Steaua Bukarests galenpanna (han borde. om vi ska vara ärliga, inte ha makt över något alls) till president går till val med ungefär samma självsäkerhet som när han driver fotbollsklubb. Han ställer upp för sitt parti, nationalistiska, kristdemokratiska och mer eller mindre högerextrema Nya Generationens Parti, och har höga ambitioner.

Det krävs liksom i det här valet, där det finns kandidater som Vasile Silviu Priogana, mode-Rumäniens svar på Johnny Cash i det att han enbart bär svart. Priogana har lovat att han vid valvinst kommer att byta spår och alltid klä sig i vitt.

Gigi har andra idéer, förstås. Han ska styra upp vården och skolan, genom att skära ner all administration. Och så har han lovat att varje stadsdel i Bukarest ska få tio nya kyrkor, så att folk kan gå och få sin själavård och be för sånt som är nödvändigt. Om Gigi fått bestämma över det också så hade det inneburit att man bett för en evig skärseld för hårdrocksband, bögar och Dinamo Bukarest.

Valet hålls den tionde juni. Bara så ni vet. Och om Bukarest-borna skulle råka glömma bort vad det egentligen är för sorts ledarskap Gigi Becali står för så fick de ju en påminnelse just idag på förmiddagen.

Ni förstår, idag tog Gigi emot Steaua-tränaren Mihai Stoichita till Gigis palats för att prata lite fotboll och framtid. Ett par minuter senare var han inte Steauas tränare längre. De blev ju trea den här säsongen, och om Gigi gillade tredjeplatser så hade han ju hållit på med något annat.

Steauas nye tränare är istället, från och med idag, mannen med det rubrikvänliga kvalitetsnamnet Laurenţiu Aurelian Reghecampf. En 36-årig före detta Steaua-spelare vars främsta tränarmerit är att han i vår har mirakelräddat Concordia Chiajna kvar i Liga 1.

Alla experter verkar överens om att Laurenţiu Aurelian Reghecampf (dom kallar honom ”Reghe”, oklart varför) är en av de stora tränartalangerna i Rumänien, och att han med rätt upplägg och rätt förtroende skulle kunna vara ett bra framtidsnamn.

Nyss google-translate-surfade jag mig igenom den rumänska sportfloran för att undersöka hur Gigis planer med Laurenţiu Aurelian Reghecampf och hans Steaua ser ut.

Det ser lovande ut:

gigi.jpg

– Jag brukar ge tränare ett år på sig att vinna ligan. Nu vill jag att vi avgör på sex månader. Om vi inte leder med femton poäng efter hösten så skickar jag väck honom, sa Gigi till rumänska medier alldeles nyss.

Han la till att han skämtade, att han gillar Laurenţiu Aurelian Reghecampf och att det inte står några kossor på några broar.

Om detta tror vi vad vi vill.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB