Sick, Tired an Sleepless
avMedan Atléti och Athletic invaderar Bukarest på sitt alldeles speciella sätt finns det väl inte så mycket annat än Muniainar och Falcaoar att prata om?
Nä, kanskte inte det, men det ultraarrogante nederländaren Raymond Verheijen har i alla fall tagit tillfället i akt att lyfta fram en annan fråga, alldeles vid sidan av finalfasen av europaspelet:
Vad kostar det egentligen?
Vad kräver den här sortens satsningar?
Eftersom Verheijen – nytillträdd assistent för Armeniens landslag efter jobbet i Wales – är fysiolog är det inte ekonomin han tittat närmare på, utan fysiken. Han har för vana att tvärsäkert döma ut träningsupplägget i de flesta stora klubbar, och det är möjligt att han ofta har rätt. Just idag har han det definitivt, eftersom han lutar sig mot empiri.
I en nypublicerad djupundersökning har han räknat på hur hårt det sliter på spelare som dubbelspelar, som kombinerar europaspel med ligaspel. Förr i tiden kallades det där för Englische Woche, engelska veckor, perioder när matchpulsen ökar från en match i veckan till två, kanske tre.
Nu spelar alla stora klubbar så, och Verheijen har studerat vad det betyder.
Vad har det inneburit för Ahtletic att tömma sig i Europa League på torsdagen och spela liga på söndagen? Vad har Tottenham vunnit på att låta nyckelspelare vila i europaspelet för att vara fräscha i Premier League?
Verheijen matade in 27 000 matcher från tio säsonger i sin databas och kollade utfallet.
– Om Atlético Madrid slår Athletic Bilbao i Europa League-finalen så kan det vara en framgång som kostat dem en plats i Champions League nästa år, säger Verheijen.
När Puyol förbereder sin operation, Xavi börjar bli gubbe och Roy Hodgson räknar in sina slitna lejon till en EM-trupp konstaterar Verheijen att vila mellan matcher borde vara en absolut rättighet. Han kräver Uefa-direktiv om minst tre dagars luckor mellan matcher, och har siffrorna för att underbygga sina krav:
•Lag som spelar med bara två dagars vila mot lag som haft minst tre dagar har 39 procents mindre chans än normalt att vinna på hemmaplan, 42 procents mindre chans att vinna på bortaplan.
•Champions League-lag som spelar onsdag-lördag tar 0,55 poäng mindre per match jämfört mot normalt. Europa League-lag som spelar torsdag-söndag tar 0,41 poäng färre.
•Lag med två dagars vila vinner mindre, förlorar oftare och gör mer än ett halvt mål mindre per match – och släpper in ett halvt mål mer under den sista halvtimmen av sina matcher.
En säsong när vi försökt förklara de engelska lagens svaga resultat internationellt erbjuder Verheijen ytterligare en förklaringsmodell. Premier League är helt enkelt för ogint när de lägger spelschemat. Det är fullt möjligt att spräcka speldagarna, att använda måndagar eller fredagar som speldagar för klubbar som ska spela viktiga matcher ute i Europa, men PL har inte gjort det.
Resultatet?
– De åtta sämsta resultatet kom samtliga efter tvådagars vilouppehåll: Citys bortaförluster mot Bayern och Napoli, Uniteds hemmakryss mot Basel och benfica, Chelseas bortakryss mot Genk och förlust mot Leverkusen och Arsenals oavgjorda matcher mot Dortmund och Marseille.
Det är ju oerhört enkelt att ge Verheijen rätt, men det finns en annan intressant aspekt av det här mönstret, ett som känns igen i diskussioner kring spelares rättigheter; spelarstrejken i Italien eller Spanien eller, för den delen, Sverige. Det handlar om den där uppfattningen att spelare tjänar mycket pengar för att spela fotboll, och att de alltså borde spela och hålla käft.
Men utöver alla andra brister i den hållningen så pekar det här på att det inte bara är spelare som slits sönder av ett omänskligt schema. Vi får dessutom sämre lag, sämre fotboll, sämre resultat.
Det finns så mycket som inte går att korrigera där ute i fotbollsvärlden. Det här är enkelt.
/Simon Bank