Startsida / Inlägg

The Boy With the Ball In His Side

av Erik Niva

Den här listan låg liksom och väntade på att göras.

Forecheckingen
Kanske det närmaste ett parallellfall vi kommer. Lokalderby i Copa Libertadores-semi förra sommaren. Santos har åkt in till stan för att möta Corinthians och försöka vända ett 1-0-underläge från första matchen. Mot slutet av matchen jagar de segermålet, och mittfältsgnuggaren Adriano (inte den Adriano) tycker att bollkallen bromsar upp spelet. Visserligen släpper bollpojken bollen, men Adriano fullföljer ändå tacklingen. Ett visst palaver uppstår och spelet bromsas upp i några minuter – men hey, det här är Brasilien. Polisanmälan? Nej. Avstängning? Nej. Rött kort? Nej. Gult kort? Nej.

Lavetten
Ska man nu trycka till bollkallen kan man väl lika gärna göra det ordentligt, tycks ivorianske mittfältaren Serey Die resonera i den schweiziska ligamatchen mellan Lausanne och Sion. Han drar iväg ett mellanting mellan högerkrok och örfil, och träffar den 13-årige bollpojken rejält. Die straffades med en åtta matcher lång avstängning.

Utsparken
I samma linje. Gastón Sessa är en argentinsk målvakt som alltid har haft… vissa problem med temperamentet. I den här andradivisionsmatchen mellan Independiente Rivadavia och Boca Unidos tappar han tålamodet så till den milda grad att han helt enkelt smaskar bollen mot ansiktet på bollpojken. Sessa blev utvisad – men tyckte ni att Swansea-killen igår överdrev väl mycket kan ni ju studera Rivaldo-maneren hos den här gynnaren.

Hårdingen
Men med det sagt är ju relationen mellan fotbollsspelare och bollkallar inte ensidig. Det är minsann inte bara de på planen som uppträder våldsamt och olämpligt. Här ser vi hur lilla belgiska Lierse försöker hålla sitt kryss mot bjässarna från Anderlecht. Det blir lite stökigt bakom målet – och plötsligt försöker en liten spoling mucka bråk med landslagsmålvakten Silvio Proto. Han vill slåss. Och inte nog med det – efter slutsignalen hänger slyngeln kvar vid spelartunneln för att häckla Proto med en sarkastisk applåd.

Retstickan
Även i Tyskland var det landslagsspelaren som får ses som offret. Stuttgart låg under med 1-0 i Hannover, och självaste Jens Lehmann ville skynda på spelet. Han hade dock inte räknat med 14-årige Aron Schulz och hans fördröjningsmetoder. Den respektlöse grabben behandlade målvaktsveteranen på samma sätt som en pappa kan behandla sin frustrerade son, och fick Lehmann att bekymra sig över vart samhället egentligen var på väg. ”Vad är det för kultur vi skapar? Jag tycker att det är hemskt att till och med bollpojkar får lära sig att fuska”. Schulz slog ifrån sig som ett fullkaratsproffs: ”Jag borde bara mitt jobb”. Det tyska fotbollsförbundet var inte helt överens med honom om arbetsbeskrivningen. De bötfällde Hannover – och beordrade klubben att inte låta Schulz jobba mer vid sidlinjen. Till sist krävdes det en intervention i direktsänd tv för att spelare och bollkalle skulle försonas.

Spelfördelaren
Här i Sverige minns vi såklart bollpojken som assisterade Mikael Lustig och hjälpte Sverige till EM – men uppriktigt sagt blir han utkonkurrerad av den här snubben när det kommer till att sätta igång spelet snabbt. I samma kategori gillar jag hur en lite liten rågblond kille blev så uppspelt att han inte kunde hålla sig då hans Dnipro Dnipropetrovsk drog upp ett anfall mot Tavra Simferopol. När bollen rann ner mot hörnflaggan rusade han in på plan, tittade upp och började fördela passningar. Och givetvis – även om jag tycker att den där dråpligheten mot Anorthosis är överskattad ska såklart Tottenhams bollpojkskår ändå ha lite uppmärksamhet i sammanhanget.

Målvakten
Sedan går det ju att spela ännu mer avgörande roller. Här har vi en match i de lägre brasilianska divisionerna, Guarani mot Sergipe. Hemmalaget hade skickat fram målvakten i ett desperat försök att forcera fram en kvittering, men åkte istället på en kontring. Motståndaranfallaren skickade bollen mot tomt mål – då en bollkalle (eller en random snubbe från publiken?!) helt enkelt klev över kortlinjen och pälsade undan bollen. Och för den som undrar – det finns ett motsvarande fall från 1970-talets Italien.

Målskytten
Ett hack upp i hierarkin. Den här brasilianska bollkallen gör faktiskt mål för sitt lag, då han lirkar in bollen i nät och domarteamet osannolikt nog får för sig att den har befunnit sig där hela tiden. Målet gav Santacruzense ett kryss mot Atlético Sorocaba – ett resultat som det brasilianska förbundet valde att upprätthålla. Domarteamet stängdes dock av, även om huvuddomaren försökte rädda sitt eget skinn genom att skylla på sin assistent på linjen.

Gentlemannen
Men ska vi nu stänga det här ämnet så gör vi det med min egen favorit. När Napoli spelade i Lecce häromsistens blev Morgan De Sanctis förbannad på en bollpojke som han tyckte kastade iväg bollen för honom. Han slängde iväg några ilskna glåpord i grabbens riktning. Men pausvilan kom, De Sanctis lugnade ner sig och insåg att han överreagerat. När lagen gick ut för att spela andra halvlek sökte han upp bollkallen, bad om ursäkt, kysste honom och gav honom sin matchtröja. Han lyckades där Sulley Muntari misslyckades.

That’s the spirit.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB