Startsida / Inlägg

The Club With the Arab Strap

av Erik Niva

Är det här vad vi numera kallar Lex Zenit? Eller är det vad vi benämner som ren och skär jävla rasism.

Vi har ju tidigare skrivit om den ovilja att värva mörkhyade spelare som förpestar Zenit St Petersburg – ett faktum som sedan fick extra uppmärksamhet i och med den där supporterfalangens manifest – och i detta nu ser vi en liknande dynghög växa fram nere i Israel.

I helgen var det ju Förintelsens minnesdag, årsdagen för befrielsen av Auschwitz, då vi ska minnas alla miljoner människor som mördats på grund av olika sorters rasism. En falang av Beitar Jerusalems fans tyckte att det var en bra idé att högtidlighålla detta genom att gå till sin fotbollsarena och skandera ”Mavet la ‘aravim” – ”Död åt alla araber”. På den östra läktaren vajade de en flagga med texten: ”Beitar, för evigt ren”. Tre greps, misstänkta för hets mot folkgrupp.

Orsaken till uppståndelsen var att Beitar Jerusalem aviserat sin intention att värva två nya spelare. Två spelare från Terek Groznyj i Tjetjenien. Två muslimska spelare.

Historiskt sett har Beitar Jerusalem täta band till Israels politiska höger – Likud-partiet var länge huvudsponsor – och med åren har klubben blivit en magnet för militanta extremister. Klubbkulturen har formats därefter. För några år sedan gick lagkaptenen Aviram Baruchyan ut och sa att han skulle välkomna arabiska spelare till klubben, men efter att ha mordhotats tvingades han till en sorts offentlig avbön. Ifjol arresterades 16 supportrar, efter att en mobb stormat ett köpcenter och attackerat araber där. Varje gång Hapoel Tel Aviv kommer på besök sjunger den östra läktaren sin speciella sång mot den arabiske motståndarmittfältaren Salim Tuama:
Det här är den judiska staten,
det här är Israel, Salim Tuama
Jag hatar alla araber,
jag hatar dig, Salim Tuama
Jag hatar alla araber 

Yoav Borowitz är journalist på Haaretz, den äldsta tidningen i Israel. Han jämför Beitar Jerusalems hållning med den apartheid som tidigare rådde i Sydafrika.
– En fotbollsklubb som är ovillig att värva arabiska spelare hör hemma i historiens soptunna. Det är svårt att förklara det med något annat än rasism.

Numera är det Arcadi Gaydamak som äger Beitar Jerusalem. Fotbollsfans kanske kommer ihåg den rysk-judiske oligarken från hans tveksamma tid i Portsmouth, medan de flesta israeler känner honom som en politiker med ambitioner att sträcka ut en hand till landets arabiska minoritet. Och nu har han alltså bestämt sig för att utnyttja sin idrottsliga position för att göra en politisk markering.
– Jag kommer absolut att värva de här spelarna, oavsett vad folk säger. För mig är det fullständigt klart att en absolut majoritet av både Beitars anhängare och den israeliska befolkningen i stort vänder sig mot de här anti-muslimska provokationerna från en liten grupp bland supportrarna.

Tills vidare kan ni se en färsk ESPN-dokumentär om Beitar Jerusalems extremistiska inslag här. Sedan kan ni önska Arcadi Gaydamak lycka till.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB