Startsida / Inlägg

Call It a Loan

av Erik Niva

Nigeria vinner afrikanska mästerskapen för första gången på 19 år. Rekordmannen Joseph Yobo behöver inte längre nöja sig med att skicka julkort – nu får han lyfta bucklor också.

Men spela fotboll? Njae, i det nigerianska landslaget blir det i alla fall inte så värst många minuter. Vägen in i mittförsvaret blockeras nämligen av ett 19-årigt jättelöfte. Kenneth Omeruo var ett av de afrikanska mästerskapens individuellt största utropstecken, och blir extra intressant genom sin klubbtillhörighet.

Omeruo har nämligen något gemensamt med en betydande del av världsfotbollens mest spännande framtidsspelare. Han är en Chelsea-spelare, utan att någonsin ha gjort en minut för klubben.

För några veckor sedan skrev jag ju ett inlägg om Watford, och deras sätt att utnyttja lånesystemets luckor för sin satsning mot Premier League. I andra änden av det spektrat finns alltså Chelsea.

De flesta europeiska toppklubbar förhåller sig numera till lånemöjligheten på ungefär samma sätt. De har en eller två unga potentialspelare som de verkligen tror på ute på lån för att ge dem speltid och erfarenhet. Därutöver har de lånat ut ytterligare ett par, tre spelare som de i praktiken har givit upp hoppet om, i väntan på att deras kontrakt ska rinna ut.

Chelsea har valt en annan väg. De har fångat in drivor av de allra mest lovande spelare som överhuvudtaget finns i åldersspannet 18-20 – för att sedan låna ut dem mer eller mindre omedelbart. Tanken har aldrig varit att skicka in dem i a-laget under den överskådliga framtiden, utan snarare att säkra upp dem för framtiden. Skriv kontrakt med dem, skicka ut dem på lån, låt dem bevisa sig själva ytterligare en gång och utvärdera därefter situationen.

Just nu gör följande Chelsea-spelare rätt rejäla avtryck i europeiska storligor:

* Thibaut Courtois, 20 år, målvakt
Tveklöst den mest utvecklade målvakten i Europa i sin åldersklass. Har varit en väldigt stor anledning till Atlético Madrids succésäsong, även om de nu förlorade mot Rayo igår. Världsmålvakt redan nu.

* Romelu Lukaku, 19 år, forward
Har gjort fler mål på färre Premier League-starter för West Bromwich än Fernando Torres har gjort för Chelsea. I stort sett färdig att leda linjen i ett europeiskt topplag.

* Kevin de Bruyne, 21 år, ytter
Ännu ett fint solomål mot Stuttgart i helgen. Har varit en av de mest spännande offensivspelarna under den här Bundesliga-säsongen, och har dessutom tvingats ta stort ansvar för ett svajigt Werder Bremen.

* Jeffrey Bruma, 21 år, mittback
Åkte till Dortmund i lördags, och startade som mittback i det Hamburg som besegrade mästarna med 4-1. Lyckades därmed med något som i stort sett ingen annan försvarare gjort den här säsongen. Etablerad nu.

* Wallace, 18 år, högerback
Den enklaste parallellen går till Rafael. Också en tidigt utvecklad Fluminense-produkt, som bombar framåt från sin högerback. Har redan vunnit den brasilianska ligan som ordinarie i Fluminense.

* Nathaniel Chalobah, 18 år, mittfältare/mittback
Det främsta engelska löftet som kommit fram på Stamford Bridge sedan John Terry. Bara 18 år, men dominerar regelbundet matcherna i det Watford som mer och mer ser ut som ett Premier League-lag.

* Josh McEachran, 19 år, mittfältare
Är tänkt som Chelseas svar på Jack Wilshere, men har inte hunnit riktigt lika långt i sin utvecklingskurva. Gör dock klart och tydlig kreativ skillnad för ett Middlesbrough som också tänker sig att gå upp i Premier League.

* Lucas Piazón, 19 år, offensiv mittfältare
Lånades ut till Málaga under transferfönstret. Har hittills bara fått en cupmatch mot Barcelona, men har ändå skrivits in i Champions League-truppen. Kan mycket väl gå från Chelseas reserver till att spela CL-kvart inom en dryg månad.

* Vitesse-trion
I lördags spelade Vitesse Arnhem oavgjort mot holländska ligaledarna PSV. I laget deltog holländske vänsterbacken Patrick van Aanholt (22), franske vänsteryttern Gaël Kakuta (21) och tjeckiske universalförsvararen Tomás Kalas (19). Alla tillhör Chelsea – och Vitesse skuggar nu topplagen i den holländska ligan.

Det här var bara de allra mest etablerade Chelsea-lånen. Dessutom finns ju olycksförföljde mittbacken Sam Hutchinson i Nottingham Forest, och U19-landslagscentern Patrick Bamford i MK Dons. Mexikanen Ulises Dávila är i Sabadell och uruguayanaren Jhon Pirez i Legañes. Eden Hazards lillebrorsa gör det helt okej i Zulte Waregem i belgiska högstaligan. Åsså Kenneth Omeruo, förstås.

Och inte minst – 19-årige göteborgaren Amin Affane i Roda Kerkrade. Under en period i höstas gjorde han minisuccé i den holländska högstaligan, med fem assist på tio matcher. Nu har allt bromsat upp något, men så snart speltiden börjar bli regelbunden igen kommer det att börja pratas U21-landslag för Affane.

Man kan verkligen diskutera lånesystemet, hur det tillämpas och vad som borde vara tillåtet respektive förbjudet. Ska man få låna in hur många spelare som helst? Ska man få låna ut hur många spelare som helst? Det är även för tidigt att säga ifall Chelsea kommer att få sin nya modell att fungera, eller om den bara får vägen till deras a-lag att framstå som ännu mer komplicerad.

Jag har dock ägnat så mycket tid, luft och trycksvärta åt att gnälla på Chelseas brist på planering att det ändå är värt att poängtera att det i alla fall finns någon människa någonstans i klubben som tänker långsiktigt.

Chelsea har redan stommen till morgondagens Champions League-lag. Den har bara inte tagit på sig blå tröja ännu.

/Erik Niva