Startsida / Inlägg

Where Legends Are Born

av Erik Niva

Vid infarten till staden hänger skyltar med texten: ”Rosario, cuna de grandes”. Rosario, vaggan för de stora.

De har fog för sina ord.

Fotbollshistorien kommer alltid att minnas att Celtic vann Europacupen 1967 med sina ”Lisbon Lions”, ett helt lag där alla spelarna var födda inom en fyramilsradie från Celtic Park. Vi svenskar kommer ju även ihåg att Malmö FF gick till Europacupfinal 1979 med tio spelare från Malmö och en från Glimåkra, tio mil bort.

Det var då.

Idag hittar vi inte så värst många storspelare i sina hemstadsklubbar – men skulle vi arrangera ett alternativt världsmästerskap där spelarna bara får representera de städer där de är fostrade, då ger jag mig sjutton på att argentinska Rosario skulle vinna.

I dagens argentinska landslagstrupp kommer nio spelare från Rosario eller dess förstäder. Fyra av dem startar på Friends Arena ikväll (Garay, Mascherano, Di María och Messi) och ytterligare fem börjar på bänken (Álvarez, Ansaldi, Banega, Rinaudo och Lavezzi). För att få ihop ett både fullt och välkomponerat lag av högsta landslagsklass hade vi bara behövt kalla in Mártin Demichelis, Gabriel Heinze, Maxi Rodríguez, Mauro Formica, Mauro Icardi eller någon av alla de andra.

Visst finns det många andra anspråksfulla talangfostrarstäder där ute (Liverpool, Amsterdam, Dortmund, Barcelona, Marseille, Sevilla, Bilbao), men jag har väldigt svårt att se någon som på allvar kan utmana Rosario. Vi behöver inte ens aktivera kvalitet-per-capita-variabeln, då det här är ett ställe som klarar sig mot megametropoler som Paris, London, São Paulo och Buenos Aires utan extrahjälp.

Hemligheten ligger någonstans i skärningslinjen mellan tradition, urval och ideologi.

I början av 1900-talet blev Rosario den första staden i Argentina att organisera en egen liga. Än idag förblir det den största, med fler än 18 000 registrerade spelare. Buenos Aires är mer än tio gånger så stort, men inte ens där finns lika många organiserade fotbollsspelare.

Rosario är dessutom känt som de fritänkande rebellernas hemstad. Fram till och med Leo Messis världserövring var Che Guevara stadens mest berömde son, och det ideologiska egensinnet sägs även ha gjort avtryck i dess fotboll. Den visionära esteten César Luis Menotti – VM-guldtränaren från 1978 – ses av många som den mest inflytelserika coachen i sydamerikansk fotbollshistoria. Han är givetvis från Rosario. Precis som Marcelo Bielsa, Jorge Sampaoli, Gerardo Martino, Mauricio Pochettino och en hel rad av dagens mest spännande tränare.

 

I Rosario föds pojkarna till fotbollsspelare. Sedan formas och fostras de till fotbollsspelare. Därefter åker de till ett snöigt Solna för att spela fotboll i den argentinska landslagströjan.

/Erik Niva

 • Tjänstgörande sportredaktör: Kristoffer Elisson
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB