Startsida / Inlägg

You Look Like the Avalanche I Need

av Erik Niva

Som fotbollsintresserad hamnar man med jämna mellanrum i diskussionen kring vilket som egentligen är tidernas bästa målfirande? Alan Shearers pålitliga hand-i-luften? Den extatiska skrikrushen som gick i arv från Tardelli till Grosso? Eller något bland alla de koreograferade måljubel som blivit allt vanligare?

Egentligen är det här en kuggfråga, eftersom det korrekta svaret inte utgår ifrån någon spelare. Det bästa målfirandet som finns är nämligen A avalanche, den läktarlavin som uppfunnits och populariserats av brasilianska Grêmio.

Det är ingen idé att försöka beskriva a avalanche i ord. Det är kort och gott såhär, såhär och såhär det sett ut varje gång Grêmio gjort mål de senaste årtiondena.

Men nu ska ju VM komma till Brasilien och arenorna ska byggas om och fotbollen ska moderniseras – och plötsligt är a avalanche utrotningshotad.

Några månader innan Grêmios nya arena skulle invigas förkunnade den bistra militärpolisen att det minsann var slut på laviner från och med nu. Av säkerhetsskäl skulle inte den typen av massrörelse tillåtas på Arena do Grêmio.

Protesterna blev massiva. Grêmios klubbpresident beskrev förbudet som ”ett brott mot fotbollen” och supportergrupperna varslade om demonstrationer och blockader. Fotbollen har som bekant en större social tyngd i Brasilien än i Europa, och därför blev situationen snabbt politiskt ohållbar för militärpolisen. En kompromisslösning förhandlades fram, där läktarlavinen under en prövotid skulle tillåtas på vissa läktarsektionen.

Några vänskapsmatcher flöt problemfritt, men igår ställdes så den nybyggda arenan inför sitt första riktiga test. Grêmio mötte Liga de Quito i Copa Libertadores, och Elano gav dem ledningen efter en kvart.

Givetvis firades målet med a avalanche – och naturligtvis säckade det nya fuskbygget till arena ihop. Åtta personer skadades lindrigt. Så vitt jag vet har aldrig en Grêmio-lavin slutat lika illa någonsin tidigare.

Nu är läget kritiskt. Militärpolisen har redan gått ut med vad-var-det-vi-sa-läten, och det finns en väldigt konkret risk att de nu kommer att kräva sittplatser på arenans samtliga läktare.

I så fall skulle vi gå miste om tidernas bästa målfirande – och Grêmio skulle förlora en central del av sin klubbsjäl.

Jag ville bara nämna det, innan vi nu kastar oss huvudstupa in genom deadlinedagsfönstret.

Stay safe.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB