Startsida / Inlägg

”Blir många diskussioner på våra träningar…”

av maliwah

Fredagsintervjun är här igen. Den här gången med Uppsala Baskets energispelare Axel Nordström. Vi pratar kris i Uppsala, om att spela fult och om ligans mest lättpsykade spelare. 21-åringen avslöjar även sin hemliga talang. Enjoy.

Alexander Lindqvist ville att jag skulle intervjua dig med motiveringen: ”han är rolig och jag misstänker att han har AdhD eller något”, förstår du vad han menar?
– Han kanske syftar på att jag spelar lite tufft, att jag blir sur. Jag är nog ganska glad egentligen, men kan bli ganska arg. Framför allt på planen. När jag spelar har jag en viss personlighet och så har jag en annan utanför. Jag tar det på fullaste allvar, även på träningarna och spelar tufft, stundtals fult. Jag gör allt för att vinna och det är väl kännetecknande för min spelstil, att göra skitgörat.
Trivs du med den rollen som du har, att komma in med energi och göra just skitgörat?
– Det gör jag verkligen. Att göra mycket poäng är väldigt roligt, men jag trivs bra med att kunna vara inne och stångas på returerna, det är något jag alltid gjort. För mig är det mer tillfredsställelse att spela försvar på en bra spelare än att göra 30 poäng. Jag har alltid spelat på det sättet så det kommer naturligt, ta tuffa returer och kasta sig efter bollar, det som kännetecknar skitgöra.
Du sa själv att du spelar fult ibland, brukar du ryka ihop med folk på planen?
– Basket är en fysiskt sport och för att få spela i basketligan och bättre ligor måste man kunna förstå det. Man måste kunna ge smällar och ta smällar och hålla det på en proffsig nivå. Det är lite trashtalk och så där, det gäller att komma in i varandras hjärnor och få dem att göra dumma saker.
Vem är lättast att psyka ner i ligan?
– Under mina år i ligan skulle jag säga Joakim Kjellbom i Norrköping. Han är ganska känd för att om han får en tuff smäll och inte få domarna med sig så blir det gnäll som kan bli dumma saker.
Vem är fulast?
– Tuffast och fulast i ligan är min lagkamrat Odin Lindell. Odin är en extrem talang på att både prata och spela fult, på ett snyggt sätt. Han kan lyckas träffa dig när ingen annan ser på och ge en armbåge eller höfttackling. Han är verkligen extremt på det, men det är positivt att kunna spela fysiskt och på gränsen.
Med er två i laget måste det smälla rätt bra på träningarna.
– Det har blivit många diskussioner på våra träningar. Man måste kunna smälla på varandra på träningar, som man tränar, spelar man. Och Odin smäller på lika mycket på träning som på match.
Kan du berätta om någon incident? 
Förra veckan inför Norrköping hemma skulle vi gå igenom en sak med försvar och då lyckades Odin nästan skada två personer, när det bara var en walkthrough. Han skadade till och med Andreas Person som var i samma lag när han skulle rulla mot korgen. Det är typiskt Odin, men det är bra, han är en skön snubbe.
Uppsala hypades rejält inför säsongen, men ni har inte riktigt levt upp till förväntningarna. Kan man snacka kris?
Nej, inte kris, men det är väl klart att när man kommer in som guldfavorit extra press. Men ligan mycket bättre än vad den har varit. Att möta Nässjö är ingen lätt match. Sedan har vi haft mycket skador och folk har varit sjuka vissa matcher. Jag tror inte att vi spelat någon match med fullt lag. Det är mycket sådant som drabbar också. Jag tror att alla är ganska medvetna om att det är tidigt på säsongen och om vi fortsätter att kämpa så kommer vi vinna. Jag är inte speciellt orolig över hur säsongen kommer att bli.
Efter förlusten mot Nässjö senast sågades ni rätt rejält för inställningen, saknas den?
– Det ärliga svaret är väl att det finns det i huvudet att man möter jumbon. Det kan säkert ha varit så att många tänkte att det var en lätt match. Vi hade bussresan i kroppen och många ursäkter. Efter första fick man lite ”Oj, vad fan håller vi på med? Vi ligger under med 15 poäng mot Nässjö. Det kan nog ha berott lite på inställningen. Men Nässjö är inget dåligt lag.
Ni har blandat bra insatser med lika många dåliga, hur ska ni hitta rätt?
– Det är något som vi pratar om. Vi hade mötet i dag (i går) och måste försöka hitta vårt spel. Det vi gjorde väldigt bra förra året är att vi hade ett väldigt jämt flow hela säsongen. Det gäller att hitta den där känslan och det spelsättet och ha det inför varje match. Inte tänka så mycket, bara spela vårt spel. Stundtals har vi nog tänkt för mycket på vilka vi möter i stället för att fokusera på hur vi spelar. Det är något vi håller på att jobba på nu. Vi har ju ett väldigt bra lag på papperet.
Att ni målats upp som guldfavorit är det något som stör?
– Det sätter lite press att man måste vinna matcher. Om folk förväntar sig att vi ska vinna och vi inte gör de så blir det: ”Shit, vad håller ni på med?” så det är inte bara positivt, men det är väl något vi har skakat av oss nu.
Lindqvist säger att hans hemliga talang är att han är bäst i basketligan på fotboll, vad är din?
– Jag läste faktiskt det och skrattade för jag tror inte att han är det. Min hemliga talang är nog matlagning. Jag är en fantastisk kock. Om basketligan skulle ha någon MasterChef skulle jag gå långt. Jag har alltid varit intresserad av mat och gillar att äta god mat så då försöker man laga det hela tiden.
Vilken motståndare i ligan skulle du ta med till en öde och varför?
– Oj, jag hade kanske svarat Alex på den, men det känns ju tråkigt nu eftersom du intervjuade honom senast. Jag skulle ta Tobias Borg i Södertälje, han är jävligt trevlig så jag tror att vi skulle ha lite roligt på den där ön.
Den klassiska Sportbladetfrågan: vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Mest av allt just nu önskar jag mig att vi vinner SM-guld.
Vem tycker du att jag ska intervjua nästa vecka, varför och vad skulle du fråga honom?
– Jag väljer Egal Saleman i Jämtland. Jag tycker att han är en jävligt skön snubbe. Fast jag känner inte honom så bra så det skulle vara kul att läsa en intervju med honbom. Fråga honom vilken ligaklubb han helst skulle spela i om han inte spelade i Jämtland.

Tidigare fredagsintervjuer:
Nässjös Alexander Lindqvist. 
Nässjös Karim Wazzi. 
Borås Baskets Mattias Göransson.
Södertälje Kings Toni Bizaca.
Norrköping Dolphins Adnan Chuk.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB