Startsida / Inlägg

Psykosen, premiärministern och Peps pappa

av Johanna Frändén

El Clásico-psykosen har redan kopplat Spanien i ett fast grepp och för egen del är jag vaksam på alla sjukdomssymptom. Ni vet, tvätthögar och räkningar som blir liggande ”till efter Matchen”, telefonsamtal till släkt och vänner som ”inte hinns med just nu” och Andrés Iniesta-besök i drömmarna (okej, just det är kanske inte isolerat bara till den här veckan).

Jag har bott i några fotbollsgalna städer i mitt liv, men även om London är ett mecka för fotbollsälskare, även om Lyon var fantastiskt under OL:s storhetstid och även om inget slår Rom inför Romderbyt så vågar jag påstå att det inte finns någon stad i Europa där man pratar så mycket fotboll som i Barcelona inför el Clásico.
Det finns helt enkelt ingen som inte bryr sig (jo, jag sprang på en katalansk snubbe på en bar för ett par veckor sedan som var tvungen att komma ut som fotbollsointresserad när jag berättade om mitt yrke, med tillägget ”men jag är heterosexuell”).

Hur som haver, det här är inte en match, det är en statsangelägenhet och det har Spaniens premiärminister José Luís Zapatero, som inte direkt är på toppen av sin popularitet just nu, tagit fasta på.
Zapatero är medlem i division tre-klubben León, men har annars Barça närmast hjärtat och tror att katalanerna vinner slaget med 4–2.

José Mourinho tror att José Mourinho vinner matchen och lagom till årets fajt har Mundo Deportivo lanserat en applikation för alla oss som gillar att lyssna på portugisens oneliners.
El Mourinhizador samlar Mou’s most memorable moments. Enjoy.

Samma tidning har låtit Joaquín Dosil, idrottspsykolog och professor på institutet med det mycket mediala namnet Departamento de Psicología Evolutiva y Comunicación de la Facultad de Ciencias de la Educación y del Deporte de la Universidad de Vigo (varsågoda att andas), ställa en diagnos över José och Pep Guardiola.
Enlig Dosil har vi att göra med två män som lämnar noll och nada åt slumpen och vars varje ordval är ytterst medvetet:
”Mourinho varken spelar teater eller fejkar. Han besitter den bästa strategin och utövar den i varje ögonblick” menar Dosil, som också är imponerad av Pep Guardiolas lite mer återhållna stil:
”Han är ett exempel på hur man kanaliserar känslorna i ett lag fullt med stjärnor” menar Dosil som utnämner Pep till en ”superhjärna”. Jo då.

Bild 6.png Hjärnornas krig.

Frågan är om den hjärnan är lite övergödd för tillfället. Peps pappa Valentí är i alla fall orolig för att hans son bara tänker på fotboll och bestämde sig för att följa med honom till Aten inför veckans Champions League-match mot Panathinaikos, där han bland annat hakade på ett gäng supportrar som laddade inför match med ett bildningsbesök på Parthenon.
– Jag tycker att det är lite oroväckande. Han borde hantera det bättre, han lever med Barça 24 timmar om dygnet, vilka beslut han ska fatta, han analyserar allt, varenda video… det kan inte vara bra för hälsan, säger Valentí till radiostationen Cope.

Bild 3.png Pappa-problem. Foto: FCBplanet.com 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB