Startsida / Inlägg

Pep Guardiola tror att Barça åker ur

av Johanna Frändén

Jag vet inte exakt vad Pep Guardiola håller på med, men jag tror att det rör sig om någon typ av sen tonårsrevolt. Mannen som hade vunnit Kataloniens regionalval om han bara ställt upp och utan tvekan är Barcelonas mest beundrade har helt plötsligt börjat bryta mot Barças och sina egna samtliga sedlighetsregler.
Det började med att han gav en alldeles individuell intervju förra veckan. Det är första gången det händer sedan han började träna klubben och gissa om redaktörerna lokaltidningarna, med husorganen Mundo Deportivo och Sport i spetsen, satte cavan i vrångstrupen när Pep valde italienska RAI för sin intervjudebut.
– Jag ser slutet på min karriär i Barcelona. Nästa år blir mitt tredje och folk, journalister och spelare tröttnar på att se samma ansikte och ställa samma frågor hela tiden, sa Pep på klingande italienska medan de blaugrana supportrarna drog efter andan.

Inför dagens match visade Guardiola upp en särdeles pessimistisk sida och tränaren som brukar ha ”en totalt orubblig tro” på sina spelare är plötsligt rädd att Sjakhtar Donetsk ska förstöra CL-drömmen.
– Jag har dåliga vibbar inför matchen. Det är ett jättelag vi möter och jag ser oss snarare åka ur än bli kvar i turneringen, säger Pep. 

Helt plötsligt är hela världen hans ovän. Vad hände där?

Jag hade hoppats få se Dimotro Tjigrinskij göra comeback på Camp Nou i dag, den normalt sett väluppfostrade arenan som buade ut honom i slutet av förra året. Men Tjigri är skadad och kommer inte till spel.
Ukrainaren var en udda fågel i klubben förra året och tidningarna i Barcelona är fortfarande förbryllade över spelaren som ”hade en examen i internationell ekonomi, lärde sig spanska på två månader, inte åt skinka, deltog i kulturlivet i stadsdelen Born och vägrade köra bil”.
– Han pratar mycket spanska med mig för att inte tappa sin nivå, även om han läst både Hundra år av ensamhet och Don Quijote på ryska, säger Sjakhtars katalanska läkare Paco Biosca till La Vanguardia.

Om La Vanguardia undrar kan jag berätta att han till och med pratade spanska med sin brorsa när de letade restaurang i mina hoods. Det är ju osannolikt gulligt så här i efterhand.

Skärmavbild 2011-04-06 kl. 19.27.28.png Una cerveza, por favor. Foto: MD

Om Pep Guardiola är rädd för att ukrainska Sjakhtar ska ställa till det i kväll är han ganska ensam om det i Spanien. Men jag höjde en liten ukrainsk varningsflagg i tv i måndags för laget som ändå utklassade Roma i två möten i åttondelsfinalen, problemet med lag som är drillade i östblocksdisciplin och samtidigt har sju brassar i truppen är att man inte vet riktigt vad man ska vänta sig.
Men hej, det är inte så att jag känner isen brista under fötterna när jag säger att det här blir Barçaseger.
Dessutom har laget laddat på ett övertygande sätt inför matchen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB