Startsida / Inlägg

Pep Guardiolas sista match med Barcelona?

av Johanna Frändén

Det händer mycket i Barcelona och det mesta är verkligen inte särskilt vackert. Plaça Catalunya, liksom flera andra torg runt om i landet, har ockuperats av 15-M-rörelsen som bland annat kräver ett slut på åtstramningarna i statsbudgeten, slut på korruption inom spansk politik och en fri och oberoende press.
Så här tycker ordningsmakten om det.

Många mil därifrån förbereder sig FC Barcelona på årets batalj alla kategorier och i stället för att irritera sig på fotbollsmiljonärer och deras vidlyftiga leverne söker sig katalanerna gärna till Barça när de behöver något att enas om i svåra stunder. Om Peps pack har svårt att hitta inspiration i morgon kan de ju alltid tänka på det.

Vi börjar bli redo för lite ostiga införmatch-klipp, visst gör vi, och vill ni ha Barças väg till finalen är det här ni ska spana, medan den officiella varianten inte heller är så dum.

Vi som ändå ställer oss lite tveksamma till så lätta knep som domedagskörer och opportunistiska målsvep kan ju ta en titt på varför Barcelona är Barcelona. Det är AMISCO, ett avancerat och mycket exakt tyskt mätinstrument (ja, ”tyskt” och ”exakt” är ju lite av en tautologi, det inser jag) som på Der Spiegels beställning kartlagt Barças spel och fått fram en genomsnittsmodell där blått står för ”lyckade passningar”, rött för ”misslyckade” och de två modellerna under Barcelona föreställer Real Madrid och Manchester United.

Barça och löpvägarna.JPG

Sa jag att Der Spiegel-journalisten bakom verket heter Schnibben i efternamn? Nähä, då gör jag det nu.

Barças dubbelt så dyra startelva ska träna på Wembley i dag och därefter ger Pep plus Víctor Valdés och Carles Puyol sin syn på sakernas tillstånd för närvarande medier.
Det är ingen slump eftersom Pep Guardiola inte opererar med slumpen, däremot är det ett utslag av ganska sofistikerad vidskeplighet. Det var Puyol och Valdés som höll i sista presskonferensen inför finalen i Rom för två år sedan och det ser Barças högsta höns som ett gott omen, en talisman, så god som vilken. 

Pep kan i morgon ta sin tionde titel på tre år som tränare i klubben, den sista tror Johan Cruijff.
För en gångs skull undrar jag om inte holländaren vet vad han snackar om. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt för Guardiola att lämna Barcelona, som han ändå varit rätt tydlig med att han snart vill, än efter en Champions League-final.
Det finns liksom inte så mycket kvar att uträtta i hemlandet och under våren har den tidigare alltid så elegante Pep ibland varit ett mindre åskmoln att skåda.
Han har sett trött, sliten och irriterad ut. Han har däremot inte sett så mycket av sin familj, vågar jag gissa. Ska Pep ta ett brejk och se sina barn börja skolan och komma i målbrottet är tiden nu.

Folk och fä börjar trilla in i London, i går gick hela Barcelonas anhörigflyg från El Prat, men alla kliver inte in i ett plan bara för att de är släkt med världens bästa fotbollsspelare.
Andrés Iniesta älskar inte att flyga, det minns ni från förra året, och hans pappa vägrar. Enligt Sport tar mor och far Iniesta tåget till London.

Skärmavbild 2011-05-27 kl. 19.08.38.png Inte utan min pappa.

Och det var väl dagens ’Åhhh’ så långt. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB