Startsida / Inlägg

Loppan och Tigern gör upp på Camp Nou

av Johanna Frändén

Vi har en fotbollskväll framför oss med så mycket godis att jag inte kan hantera allt på en gång. Så vi får ta det lite pö om pö och konstatera att från klockan 18 och ett par timmar framåt kan Marcelo Bielsa mycket väl ta sina sista andetag som lejontämjare i Baskien. Athletic har börjat ligan katastrofalt och Villarreal är ingen liten eftermiddagstapas att mumsa i sig på San Mamés.
(Det där kan för övrigt ha varit mitt livs mest tillkämpade matmetafor, nästa gång måste ni ryta ifrån.)
Samtidigt går Sevilla en rond om tabelltoppen mot Valencia i en match som handlar om mycket mer än vi tror. José María del Nidos korståg fortsätter med oförändrad kraft trots att Barcelona och Real Madrid ännu inte ryckt iväg i tabelltoppen och mannen som kallat sig själv Sevillas näst viktigaste person efter påven (som ju trots allt inte bor i Sevilla) är säker på att rättvisan ska segra.

Påven själv var för övrigt på besök i den spanska huvudstaden i somras och Real Madrids a-lag ville visa sin uppskattning. Så de satte sig ner och spånade, ritade mindmaps och filurade på en bra present värdig världens mäktigaste religiösa ledare.
Och så plötsligt knäckte någon koden.

Enligt källor i Vatikanen har tröjan nu placerats mellan Dödahavsrullarna och Den heliga graal i Sankt Peterskyrkans katakomber.

Klubbens näst mäktigaste religiösa ledare fick ju en skopa klädkritik på bloggen häromdagen. Jag, och många med mig, såg José Mourinhos stiltapp och jag var tvungen att bita ifrån. Och titta här vilken effekt det fick.

Camp Nou får vi i kväll bevittna anfallskampen mellan en loppa och en tiger och alla som gick på svenskt dagis på 1970– och –80-talet vet att det alltid är det minsta djuret som vinner såna dueller i fablernas värld.

I fablernas värld.png Pulga y Tigre. Foto: Marca

Men innan dess ska Barcelonas medlemmar votera om huruvida klubben ska fortsätta sponsoravtalet med Qatar Foundation. Om det blir ”ja” kommer klubben casha in 165 miljoner euro under fem och en halv säsong. Det är förstås en högst ideologisk omröstning, där de progressiva ”mer än en klubb”-anhängarna ställs mot de som anser att ska man leka fotbollsklubb får man göra det på kapitalismens villkor.
– Om vi inte skriver kontrakt med Qatar kommer vi vara en fattigare klubb, och vi kommer inte ha råd att behålla nuvarande trupp, säger Sandro Rosell, som går sin tuffaste match som ordförande i Barcelona just i dag.

Barças överstepräst Johan Cruijff och Rosells företrädare Joan Laporta har inte missat ett tillfälle att prata om klubbidentitet och Unicef på slutet och holländaren har vid fler än ett tillfälle insinuerat att Rosells affärer med det lilla arabemiratet är fishy.
Joan Laporta, som nuförtiden sliter för att skilja Katalonien från Spanien med sitt separatistiska kvasisocialistparti i det lokala parlamentet, skickade ju annars i veckan iväg en av sina söner till London.

Jag tror att han behövde mer tid för sig själv helt enkelt.

Laporta.pngGåsleversocialism galore.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB