Startsida / Inlägg

Mourinho och munkavlen

av Johanna Frändén

Sånt här kan man ju aldrig riktigt värja sig mot. I Barcelona viskas det om att Luís García blev en rätt gnällig jävel i omklädningsrummet när han blev bänkad i Espanyol, men ingen kan säga att han inte lämnar klubben under värdiga former. Nu tar i stället Zaragoza emot en av spansk fotbolls riktiga gentlemän, som var stor nog att tacka alla, inklusive Mauricio Pochettino som ändå är den som gör sig av med klubbens kapten i sista minuten. Då ska vi komma ihåg att García blev utnämnd till förstekapten för mindre än två veckor sedan.

Det är något med kaptensskapet i Espanyol som inte står riktigt rätt till. Det verkar vila en förbannelse över hela prylen.
Ät det här:

Raúl Tamudo var kapten, blev av med bindeln, och startade ett mindre inbördeskrig som ledde till en plats i frysdisken och en transfer till Real Sociedad.
Dani Jarque dog. 
Iván de la Peña blev kroniskt skadad och bänkad så fort bindeln satt på hans överarm.
Luís García såldes alltså vidare tio dagar efter att han utsetts till ny kapten.

Tårkalas.png
Inte vara ledsen, det händer alla. Förbannade kapten.

Om García är stor nog att tacka sin míster är Pedro León av lite annan kaliber. Getafe-hemvändaren brydde sig inte ens om att dementera uppgifterna om att han är kontraktsbunden att inte prata om José Mourinho. Nu är ju inte fotbollsmiljonärer generellt en grupp som vi tycker så synd om här på bloggen, men jag kan ändå känna att vissa grundlagsskyddade rättigheter borde gälla alla.
Om det stämmer, och det hävdar många journalister att det gör, så ger det en hyfsad bild av hur Mou styr den vita klubben just nu. Var med mig eller var emot mig. Men prata inte om mig.

– Jag har haft stöd av lagkamraterna där hela tiden, Real Madrids omklädningsrum är fantastiskt. Jag har inte ett ont ord att säga om dem, och inte heller om Florentino Pérez (Real Madrids ordförande), José Ángel Sánchez (klubbdirektör), Jorge Valdano (sparkad sportchef) eller Miguel Pardeza (sportdirektör), sa León och gick igenom varenda kansligubbe på Santiago Bernabéustadion utan att pricka in José Mourinho i skaran.
Å andra sidan, får man inte prata om någon så får man inte.

Mourinho har redan anklagats för att ha bänkat i tur och ordning Cristiano Ronaldo, Karim Benzema och Iker Casillas på grund av uttalanden de gjort om sin míster, eller om sin místers spelfilosofi, eller om Barcelona.
Börjar det gå dåligt för Real i höst kommer omklädningsrummet på Valdebebas bli en tryckkokare där det egentligen räcker att en person tar det berömda bladet från munnen.
Men än så länge är portugisen kapten på skutan och känner vi honom rätt kommer han att vara det i maj 2012 också.
Sen drar han iväg på nya betesmarker

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB